U NJUJORKU PREPOZNALI KVALITET GENIJALCA DARISA FILOVIĆA

Ovih dana ste bili u prilici da vas upoznamo sa Darisom Filovićem, pametnim i ambacioznim naučnikom koji se pripremao za sudjelovanje na „Genius olimpijadi”.

Podsjećamo da je riječ je o najvećem, svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama. Jedan od predstavnika BiH bio je Daris Filović iz Sanskog Mosta i njegova kolegica Hadžera Đug. Naravno, odlazak na ovo veliko takmičenje svjetske pameti bio je veliki uspjeh za mladog Filovića rodom iz Kozarca. Međutim, njemu to nije bilo dovoljno jer fenomenalne vijesti, gotovo nestvarne, dolaze iz Njujorka.

Tandem Filović- Đug u Sjedinjenim Amerićkim Državama na najprestižnijem takmičenju ove vrste, okitio se bronzanom medaljom. Naš Daris Filović, učenik „Ričmond park koledža“ iz Bihaća na “Genius olimpijadi”, na najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama, bio je treći. A, konkurencija vrijedna divljenja. Ove godine sudjelovalo je preko 900 genijalaca iz 80 država, najviše iz Kine i Južne Koreje.

Pod dirigentskom palicom, mentora Esada Zlatića, iza Darisa Filovića (prosjek ocjena 5.0) i projekta besplatnog centralnog grijanja ostali su genijalci iz SAD, Kine, Južne Koreje, zemalja EU,… 

Do plasman u Njujork su došli nakon uspjeha na nedavno održanoj naučnoj olimpijadi  „Bosepo“ u Sarajevu. Uz bronzu koja je osvojena na “Genius olimpijadi”, dovoljno razloga da se divimo ovim mladim ljudima.

Mnogo neopisive sreće bilježimo u kući porodice Filović. Majka Edita, otac Zebir i mlađi brat su više nego ponosni na Darisova dostignuća.
“Ne mogu vam opisati kako se osjećamo. To je stvarno nešto posebno. Znamo da je Daris divno dijete i svi smo vjerovali u njegove mogućnosti i znanje i na takmičenju genijalaca, ali treće mjesto u Njujorku je kruna njegovog dosadašnjeg naučnog rada”, vidno ushićen, govori Darisov otac Zebir.

Porodica Filović se najiskrenije zahvaljuje našem portal i svima koji su na bilo koji način pomogli njihovom sinu i Hadžeri Đug da ostvare ovaj veliki uspjeh.
“Hvala vam što ste bili uz našeg genijalca i njegovu porodicu jer bez te podrške Daris ne bi ni otišao u Njujork”, naglašava Zebir Filović.

Dakle, Amerika je “osvojena”. Iskreno se nadamo da će naše genijalce, na pravi način prepoznati i u Sanskom Mostu i BiH.

Senudin Safić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.