Vratimo stari sjaj Staroj pilani!

Na samom ulazu u Nacionalni park Kozara nalazi se izletište Stara pilana koje čuva uspomene na vrijeme kada su ga pohodili brojni izletnici, od Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta… Posebno mladi i to u proljeće i ljeto.

Čuva uspomene i na pilanu, izgrađenu za vrijeme austrougarske vladavine, jedno od najvećih preduzeća tog vremena u Bosanskoj krajini. Od pilane danas nije ostalo ništa. Ali, jeste ponešto iz tog vremena. Ostala je katolička crkva o čijoj historiji nema puno pisanih tragova ali postoje predanja koja se prenose sa koljena na koljeno, govoreći o Brdu ljubavi, gradnji crkve. I njenoj obnovi i povratku u ove krajeve.

Stara pilana, odavno je sastavni dio Kozarca i Kozarčana i od samog povratka u Kozarac radilo se na obnovi i uređenju ovog prostora kroz razne omladinske akcije i druge projekte. Obnovljena je i stara crkva.

Nažalost, nismo uspjeli sistemski riješiti uređenje i održavanje Stare pilane i nebriga o njoj, prije svih Nacionalnog parka Kozara a zatim i nas samih građana, svake godine dovodi nas do istih problema i ovaj prostor umjesto da bude reprezentativno mjesto za odmor, rekreaciju i druge aktivnosti postane ruglo na obraz sviju nas. Žalosno je stanje (zapuštenost) ovog našeg poznatog izletišta.

I ove godine planira se nekoliko događaja na ovome prostoru, jedan od njih je Motorijada planirana 29. jula.

Članovi moto kluba Kula Kozarac, već nekoliko dana provode na Staroj Pilani radeći na rekonstrukciji pješačkog mosta na ovom izletištu i ova aktivnost je zaista za svaku pohvalu.

Iskreno se nadam da ćemo uspjeti naći dugoročna rješenja uređenja i održavanja Stare pilane i da će nas ovakve inicijative, poput ove naših bajkera, potaknuti da jedinstveni, udruženim radom, vratimo stari sjaj našoj Staroj pilani.

Ovo mjesto to sigurno zaslužuje, pored same naše potrebe da sebi obezbjedimo dodatni sadržaj i izletište u prirodi kao mjesta budućih kulturnih, sportskih i drugih dešavanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.