Vijećnica u Sarajevu osvijetljena imenima i prezimenima ubijene djece u Prijedoru

Povodom Dana bijelih traka Vijećnica u Sarajevu je osvijetljena imenima i prezimenima ubijene djece Prijedora.

Dan bijelih traka je osim u Prijedoru, obilježen i u Sarajevu.

Na Ferhadiji je grupa građana dijelila bijele trake i informativni materijal o onome što se dogodilo 31. maja 1992. godine. O svemu se oglasila večeras i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nakon što je Vijećnica osvijetljena povodom ove tužne godišnjice.

“Danas se Prijedor i svijet prisjećaju 3.176 ubijenih, među kojima i 102 djece, od kojih je najmlađa žrtva Velid Softić koji je imao samo tri mjeseca kada je ubijen”, napisala je gradonačelnica Karić uz objavu fotografije osvijetljene Vijećnice.

Ona je ukazala i na problem koji imaju roditelji ubijene djece, a to je da ni 30 godina kasnije ne mogu dobiti spomenik za svoju djecu u Prijedoru.

“Imena i prezimena moraju biti trajno uklesana na spomeniku u Prijedoru, koji godinama čeka na izgradnju. Sve dok se ne izgradi, Vijećnicu ćemo svake godine ispisivati imenima ubijene djece. Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi”, kazala je ona.

Simbolika bijelih traka podsjeća na dane maja 1992. godine, tačnije na vrijeme kada su srpske vlasti izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na prozore okače bijele čaršafe, a ako izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.Imena i prezimena moraju biti trajno uklesana na spomeniku u Prijedoru, koji godinama čeka na izgradnju. Sve dok se ne izgradi, Vijećnicu ćemo svake godine ispisivati imenima ubijene djece.

Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi!

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.