Vijećnica u Sarajevu osvijetljena imenima i prezimenima ubijene djece u Prijedoru

Povodom Dana bijelih traka Vijećnica u Sarajevu je osvijetljena imenima i prezimenima ubijene djece Prijedora.

Dan bijelih traka je osim u Prijedoru, obilježen i u Sarajevu.

Na Ferhadiji je grupa građana dijelila bijele trake i informativni materijal o onome što se dogodilo 31. maja 1992. godine. O svemu se oglasila večeras i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nakon što je Vijećnica osvijetljena povodom ove tužne godišnjice.

“Danas se Prijedor i svijet prisjećaju 3.176 ubijenih, među kojima i 102 djece, od kojih je najmlađa žrtva Velid Softić koji je imao samo tri mjeseca kada je ubijen”, napisala je gradonačelnica Karić uz objavu fotografije osvijetljene Vijećnice.

Ona je ukazala i na problem koji imaju roditelji ubijene djece, a to je da ni 30 godina kasnije ne mogu dobiti spomenik za svoju djecu u Prijedoru.

“Imena i prezimena moraju biti trajno uklesana na spomeniku u Prijedoru, koji godinama čeka na izgradnju. Sve dok se ne izgradi, Vijećnicu ćemo svake godine ispisivati imenima ubijene djece. Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi”, kazala je ona.

Simbolika bijelih traka podsjeća na dane maja 1992. godine, tačnije na vrijeme kada su srpske vlasti izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na prozore okače bijele čaršafe, a ako izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.Imena i prezimena moraju biti trajno uklesana na spomeniku u Prijedoru, koji godinama čeka na izgradnju. Sve dok se ne izgradi, Vijećnicu ćemo svake godine ispisivati imenima ubijene djece.

Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.