Šetnjom i performansom na trgu u Prijedoru obilježen Dan bijelih traka: Ruže za 102 ubijeno dijete

Više stotina građana okupilo se u Prijedoru gdje su šetnjom i performansom na trgu u centru grada obilježili Dan bijelih traka, sjećanje na 31. maj 1992. godine.

Građani iz cijele Bosne i Hercegovine danas su, šetnjom ulicama Prijedora, prošetali s bijelim trakama na rukama, onako kako se označavalo nesrpsko stanovništvo kada je preko Radija Prijedor pozvano da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”, poruka je koju su prije 31 godinu preko Radija Prijedor uputile vlasti bosanskih Srba.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Kao i svake godine, organizator Dana bijelih traka u Prijedoru je inicijativa “Jer me se tiče”, a ove godine su pripremili bijele trake na bijeloj ruži gdje svaka bijela traka nosi jedno ime nedužnog djeteta.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Prethodnih godina, u sklopu obilježavana Dana bijelih traka, u Prijedoru su prisustvovali i brojni politički zvaničnici.

Ove godine, međutim, nije bilo zvaničnih poziva niti oglašavanja političara, a Ramulić iz inicijative “Jer me se tiče” je kazao da su svi jednaki i da će svi biti u mirnoj šetnji kao građani BiH.

(Klix)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.