Šetnjom i performansom na trgu u Prijedoru obilježen Dan bijelih traka: Ruže za 102 ubijeno dijete

Više stotina građana okupilo se u Prijedoru gdje su šetnjom i performansom na trgu u centru grada obilježili Dan bijelih traka, sjećanje na 31. maj 1992. godine.

Građani iz cijele Bosne i Hercegovine danas su, šetnjom ulicama Prijedora, prošetali s bijelim trakama na rukama, onako kako se označavalo nesrpsko stanovništvo kada je preko Radija Prijedor pozvano da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”, poruka je koju su prije 31 godinu preko Radija Prijedor uputile vlasti bosanskih Srba.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Kao i svake godine, organizator Dana bijelih traka u Prijedoru je inicijativa “Jer me se tiče”, a ove godine su pripremili bijele trake na bijeloj ruži gdje svaka bijela traka nosi jedno ime nedužnog djeteta.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Prethodnih godina, u sklopu obilježavana Dana bijelih traka, u Prijedoru su prisustvovali i brojni politički zvaničnici.

Ove godine, međutim, nije bilo zvaničnih poziva niti oglašavanja političara, a Ramulić iz inicijative “Jer me se tiče” je kazao da su svi jednaki i da će svi biti u mirnoj šetnji kao građani BiH.

(Klix)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.