Poplave u Krajini: Rijeka Una se izlila iz korita, zatvorene brojne ulice

Zbog obilnih padavina rijeka Una se izlila iz korita i potopila je pojedine dijelove Krajine. Nacionalni park Una je objavio da zbog izlijevanja rijeke Une iz korita, za posjetitelje su zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku.

“Obilne kiše proteklih dana, a posebno tokom današnjeg dana podigli su vodostaj Une i Unca i došlo je do izlijevanja rijeka. Jake kiše izazivaju i bujične poplave, te velike količine vode se slijevaju sa okolnih brda u vodotoke i niže dijelove, kao i preko prometnica. Navedeni ulazi su zatvoreni do daljnjeg”, navode iz uprave nacionalnog parka.

I u mjestu Donji Petrovići na području općine Krupa na Uni rječica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik – Petrovići – Bušević, rekao je načelnik općine Mladen Kljajić.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na ovom putnom pravcu otežan. On kaže da je u Hašanima potok Slanac poplavio most i poljoprivredno zemljište kod tri domaćinstava.

Prije dva dana Civilna zaštita Unsko Sanskog kantona je objavila obavještenje da se u narednim danima očekuju obilne padavine zbog kojih će se povećati vodostaj rijeka u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH”, naveli su u obavještenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.