Vlada RS kupuje ribnjak „Saničani“

Vlada RS planira da kupi ribnjak „Saničani“ u stečaju i da ga preda na upravljanje Gradu Prijedoru, potvrdio je za CAPITAL gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

„Imali smo nezvaničan sastanak sa Vladom RS na kojem smo dobili obećanje da će, nakon što se izvrši procjena vrijednosti, Vlada otkupiti ribnjak i predati na upravljanje Gradu, a mi ćemo osnovati akcionarsko društvo, zaposliti radnike i pokrenuti ribarstvo kao što je to nekad u našem gradu bilo aktuelno“, istakao je Javor za CAPITAL.

Naglasio je da procjena vrijednosti ribnjaka još nije urađena, ali da se spominje cifra od dva – tri miliona maraka.

„Ima tu i nekih sudskih sporova, nisu svi papiri čisti. Nešto se vodi na ribnjaku, nešto ne, a i Nova banka ima tu jedan dio. Dosta ima nerazjašnjenih stvari i zato nemamo konkretnu informaciju koliko bi to bilo. Zadužen je vještak da procijeni i da nam dostavi konkretne podatke za otprilike dva mjeseca“, pojasnio je Javor.

Stečajni upravnik ribnjaka „Saničani“ Mirko Marčeta kazao je za CAPITAL da je procjenitelju potrebno najmanje 30 dana da izvrši procjenu imovine.

„Nakon što procijenitelj procijeni imovinu, Skupština povjerilaca bi trebala donijeti odluku o prodaji ribnjaka kao pravnog lica“, istakao je Marčeta, te dodao da se za otprilike mjesec, dva mogu očekivati rezultati procjene.

Podsjećanja radi, o kupovini najvećeg ribnjaka u RS se govori već dvije godine.

Najprije je bilo riječi da će „Saničane“ kupiti Grad Prijedor, a sada je, kako vidimo, odlučeno da to, ipak, uradi Vlada RS.

Stečaj u ovom ribnjaku, iz kojeg se nekada godišnje izlovljavalo i po 1.500 tona ribe, otvoren je u martu pretprošle godine, na prijedlog Pravobranilaštva RS.

Tada privremeni stečajni upravnik Mirko Marčeta je u svom izvještaju naveo da su računi preduzeća blokirani od 2016. godine od kada se ne plaćaju dugovi prema dobavljačima i obaveze prema državi. Preko računa se potražuje 362.248 maraka.

Godišnji gubici „Saničana“ od 2017. do 2019. godine su iznosili između 400 i 450 hiljada KM dok su im prihodi bili zanemarivi.

Protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru ove godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona KM, a o brojnim preduzećima koja je ovaj biznismen uništio CAPITAL je pisao u tekstu  Ribnjaci – poslednji spomenik privrednog groblja Radojice Ratkovca.

(Bojana Ninković; CAPITAL)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.