Na području Kozarca pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Tokom dvodnevnog procesa ekshumacije na lokalitetu Vidovići – Kozarac na području Prijedora, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se sumnja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ekshumacija Vidovići – Kozarac. Foto: Tužilaštvo BiH

“Iako je ekshumacija nastavljena i drugog dana, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se sumnja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti. Ekshumacija je završena danas”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, ekshumacija je vršena po nalogu postupajućeg tužioca koji je koordinirao rad ovlaštenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

Na ekshumaciji su bili prisutni obducent sudske medicine, predstavnici INO-a BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, potrebni radnici i mehanizacija, te policijski službenici Policijske uprave Prijedor.

Nakon ekshumiranja, iz posmrtnih ostataka bit će uzet uzorak za DNK analizu i utvrđivanje identiteta nestale osobe, a posmrtni ostaci bit će prevezeni u Komemorativno-identifikacioni centar (KIP) Šejkovača, kod Sanskog Mosta, do okončanja procesa identifikacije.

(Emina Dizdarevic, Detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.