Hadži Hatema i njenih 82 ramazana

Navratih u kratak bajramski zijaret hadžinici Hatemi Mujkanović, amidžišnji moje nane, pa odlučih ibreta radi zabilježiti par rečenica o ovoj čestitoj majci muslimanki.
Hatema je rođena 1939. godine na Poljani, muslimanskom selu koje je u toku socijalizma raseljeno da bi se formirao nacionalni park Kozara. Kćer je imama Ale Bešića, sestra Muhamed-efendije Bešića i majka Esad-efendije Mujkanovića. Trojicu Muhamed efendijinih sinova, Ekrema, Velida i Nedžada, ubili su Srbi u toku posljednjeg rata u Kozarcu. Puno bi se moglo još napisati o Hateminoj porodici, ali za ovaj put ovoliko je dosta.
A sad o Hateminim ramazanima.
Veli mi da su je uoči ovog ramazana njena djeca odgovarala da ne posti ramazan, da plate za nju fidju, da je slaba zdravljem, da će joj škoditi. A to je to njihovo odgovaranje od posta podsjetilo na njenog rahmetli oca i sina Esada.
“Prvo se,”- veli mi, “sjetih koliko me je rahmetli otac odgovarao da sam mala i da ne trebam postiti ramazan, a meni tada bilo pet godina. A ja, vala, hoću, pa kad bi crkla i od gladi i od žeđi. Malehna bila, a to mi golemo bilo da postim. I tako zapostim svoj prvi ramazan, elhamdulillahi. A ono rat. Nema se, a svaki dan k'o niotkud neka fina nafaka izvrije, pa se mahsuz iftari cijeli ramazan jeli. A ono će babo, rahmetli, svako malo; ‘Ko da nam dragi Allah nafaku ovim maksumovim postom uvećava’, a ja sva sretna. K'o, eto, ja sam tome ja sevep. A kud ćeš više od toga!? I tako zavolih i post i ramazan. Kako tada zapostih nikad ne mrsih osim kad ono ženskinje ionako postit’ ne mogu, ali donapostih sve i dan, šućur Allahu, vaik do sljedećeg ramazana.
A sjetih se i svog Esada. Malehan on bio. Isto mu pet godina bilo, a hoće da posti. E, vala, nećeš. Hem što je sitan bio, hem što je žega neka bila. I tako on svoje, a ja svoje. Ustanemo ujutro na ručak, a ja njega ne probudim i računam da sam ga nadmudrila. Kad ujutro ustade pita me što ga ne probudih da zaposti, a ja mu velim da sam mu rekla da neće postiti, pa što bi ga budila. Na to će on meni da će onda bez ručka postiti. I baš tako i bi. Nekoliko dana ja njega ne budih, a on u inat bez ručka isposti. I tako me nadura, pa ja popustih. Kako tada zaposti sve i jedan dan i naredni ramazan isposti. Eto, takav ti je insan kad nešto od sebe hoće dragi mu Allah dadne da to i uspije.
E, tako i ja i ovog ramazana. Djeca odgovaraju, a ja vala neću da ne postim. Jeste da sam slaba i sve me godine, nemoć i bolesti srhvale, ali uz Božju pomoć valjda ću nekako ispostiti. Eh, jedino, da baš tol'ko ne zamognem, pa da moradnem mrsiti. I, eto, Allahu fala, dan za danom i isposti, Boga mi, i ovaj ramazan.”
Sračunah da joj ovo bijaše 82. ramazan koji isposti jer ih se u njenih 84 godine skoro isti broj nasabira zbog razlike u broju dana hidžretskih i lunarnih godina.
Uz sve ovo o ramazanu dodao bih i to da hadžinica Hatema redovno uči najmanje jedan džuz Kur'ana dnevno tokom cijele godine, a u ramazanu barem duplo više.
Slušajući hadžinicu naučih mnogo, pa poželjeh da i oni od vas, koji imaju snage čitati dalje od naslova, pročitaju štogod nadahnjujuće od naših čestitih majki koje više nego da zaslužuju da mi barem bilježimo vrijednosti koje one žive i živješe.
Ja Rabbi, sačuvaj nam islamijjet i istikamet u majkama, suprugama i šćerima našima.
Amin!
Hfz. Amir ef. Mahić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Madoka
  • le lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • The other worst (aspect of the drama)
  • Die Kindertotenlieder (aspect of the drama)
  • The sadness of Pèlerine
  • Tüllin à la cigarette
  • Cat vision

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.