Kako je Sky otkrio ubice policajca Bašića

Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, danas je u Sudu BiH svjedočio u nastavku suđenja Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, koji se, između ostalog, terete za organizirani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića, pranje novca, te nedozvoljen promet droge.

Marić, koji je u ovom predmetu prvi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da on i ostali uposlenici Uprave na istragama koje se odnose na aplikacije Sky i Anom rade od 2021. godine. 

MUP KS imao određene podatke 

– MUP Kantona Sarajevo je, provodeći istragu o ubistvu sarajevskih policajaca, prvi dobio podatke iz aplikacije Sky. U julu 2021. smo od SIPA-e i Tužilaštva BiH dobili informaciju da MUP KS ima određene podatke koji nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti RS. Dobili smo PIN-ove Sky korisnika, a radilo se o šestocifrenim slovima i brojevima – kazao je Marić.

Materijali za spomenute aplikacije stižu od Europola, preko zaštićenog kanala SIENA, do Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

Odgovarajući na pitanje tužioca Dubravka Čampare da li se bilo šta što dobiju od Europola može mijenjati, Marić je rekao da je to teoretski moguće, ali da se to ne može prikriti jer postoji kontrola, kako od Europola tako i od policijskih agencija više institucija. 

Marić je pojasnio da je Sky proizvod firme iz Kanade koja je prodavala aplikaciju za sigurnu komunikaciju te da je bila u slobodnoj prodaji. Komunikacije telefonima na kojima su bile instalirane aplikacije Sky i Anom odvijale su se putem tekstualnih i glasovnih poruka, a korisnik aplikacija je s drugim korisnikom mogao stupiti u kontakt jedino ako je znao njegov PIN kod. Ti telefoni na kojima je instaliran Sky ne mogu se koristiti za drugu komunikaciju niti su se mogle koristiti druge aplikacije, a nije bilo moguće ni vođenje razgovora.

Odbrane optuženih su u nekoliko navrata prigovorile dokazima Tužilaštva, navodeći da je riječ o analitičkim podacima prikupljenim iz Sky aplikacije. U pitanju su, smatraju oni, početni dokazi na koje se naslanjaju svi ostali. Odbrane su uložile prigovor na nezakonito pribavljanje Sky dokaza.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da se Tužilaštvo BiH s ciljem prikupljanja Sky dokaza obratilo Republici Francuskoj.

Mladen Marić - Avaz
Mladen Marić. NN

– Sud u Parizu je jedini vlasnik dokaza, sve ostalo je izmišljena priča. Tužilaštvo se putem međunarodne pravne pomoći obratilo sudu u Francuskoj koji ima dokaze u svom posjedu i od njih smo tražili dokaze za određeno ime i prezime. Zamolnica je dostavljena putem Ministarstva pravde BiH i tražene su identifikacione oznake, kao i komunikacija servera – kazao je Čampara.

Odgovor iz Francuske stigao je 23. avgusta 2022. godine, u kojem ih ministarstvo pravde Francuske obavještava da im je udovoljeno zahtjevu te su im dostavljeni PIN kodovi, kao i CD s komunikacijama. Tužilac je uložio ove dokaze u spis.

Čampara je kazao da je CD s podacima u digitalnoj formi dostavljen Mladenu Mariću, koji je potvrdio da su analitičari uradili analizu te je dostavili Tužilaštvu BiH.

Na pitanje Čampare, Marić je kazao da su identificirali Dalibora Railića kao korisnika Sky aplikacije još prije ubistva Radenka Bašića 21. marta 2021. godine.

Railića su identificirali nakon akcije u kojoj je privođena grupa iz Bosanske Gradiške koja se bavila organiziranim kriminalom i preprodajom droge. Predmet Sky su dobili 3. februara 2021. Kada su dobili i PIN Gorana Gvozdena, tu je identificiran jedan od razgovora Dalibora Railića. U okviru istrage za organizirani kriminal i nedozvoljenu nabavku i prodaju droge, od Europola je zatraženo da im se dostavi PIN Dalibora Railića, a koji dobivaju tek nakon ubistva Bašića, i to 30. marta 2021. godine.

Railić tražio izvršioca ubistva

Nakon ubistva Bašića Policijska uprava Prijedor je, kazao je Marić, pozivala više osoba na razgovor, a među njima je bio i Dalibor Railić, za kojeg su imali indicije da je umiješan u ubistvo. MUP RS je 22. marta 2021. godine dobio obavijest od SIPA-e da je u decembru 2020. godine Dalibor Railić tražio izvršioca ubistva te da je nudio 50.000 eura.

Taj akt je dostavljen Tužilaštvu u Prijedoru, a koje odlučuje da nema elemenata za određivanje pritvora Railiću, te se MUP RS obratio Tužilaštvu BiH, koje je već vodilo istragu za organizirani kriminal i nedozvoljenu proizvodnju i prodaju druge.

– Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu da se Dalibor Railić odmah liši slobode kada bude otpušten – kazao je Marić.

On je ispričao da je MUP RS proveo pregled i analizu videonadzora kako na objektima tako i na putnim pravcima u Prijedoru nakon ubistva Bašića, te su izdvojili BMW, za koji su utvrdili da ga je koristio Aleksandar Miljatović, osoba koja je bila poznata po teškim krivičnim djelima ubistva. Odlučeno je 26. marta da se on uhapsi te je, nakon što je priveden u MUP, podvrgnut poligrafu, a potom je obavljen i razgovor s njim.

Na konstataciju Čampare da je bilo priče o tome da je Miljatović pretučen i da je davao iskaz pod pritiskom, Marić je odgovorio:

– Nije bilo upotrebe sile prema Repajiću i Miljatoviću od momenta kada su lišeni slobode do predaje Tužilaštvu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. april, kada će odbrane nastaviti s ulaganjem prigovora na dokaze koje je Tužilaštvo danas uložilo, nakon čega će imati mogućnost unakrsno ispitati Mladena Marića.

(Borka Cerić; Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.