DEVER DUNJA – AHIR ZEMAN!

DEVER DUNJA – AHIR ZEMAN!

Izreku iz naslova ovog priloga često čujemo, posebno od starijih insana, ali malo ko zna pravo značenje ovih riječi. Ova izreka nije slučajno koptisala u našem narodu. Ona imasvoju snažnu poruku. Za dever dunja mnogi misle da znači deverati, tj. patiti ili, onako živjeti. Riječ deverre-judevirru znači kružiti.

A zar u ovom svijetu (dunjaluk) ne ide sve ukrug?

Čitav svemir kruži, kreće se kao i naša Zemlja. Sve je u pokretu, sve kruži. I naš život nije ništa drugo do kruženje. Ništa novo se ne dešava. Procesi su uvijek isti, samo kruže.

Neko se uvijek rađa, drugi umiru i sve tako u krug. Kada se najedemo, većinu toga izbacimo iz sebe. Kada se umorimo, spavamo i odmorimo se. U proljeće sve oživi, a na jesen umire. Voda stalno kruži kroz zemlju, kao i naša krv kroz tijelo. Šta ima novo?

Uvijek jedno te isto, otkako je Allah stvorio nebesa i Zemlju i sve što je na zemlji. Ne možemo reći da sada, u 21. vijeku, moderno spavamo, jedemo, nuždu obavljamo, rađamo se i umiremo. Nećemo kazati da sada moderno mrzimo, volimo i zavidimo. Tehnologija modernog doba je samo olakšavajuća okolnost življenja, tj. devera.

Tako bismo dever dunja slobodno mogli prevesti kao kružimo na dunjaluku, u ahiri zemanu. A šta je to ahiri zeman?

To je posljednji vakat pred Sudnji dan. Nema više objave, pejgambera. Sudnji dan je sve bliže. Zato je ovaj ummet u ahiri zemanu, posljednjem vaktu življenja. Nema se čemu nadati, osim kraju ovog devera, kruženja u svemiru, dunjaluku kojem je Allah dao određeni rok kretanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.