Transparency International BiH traži na uvid ugovor s Kinezima o autoputu u RS

Transparency International BiH ponovo je tužio Ministarstvo saobraćaja i veza RS zbog toga što u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama ne dozvoljavaju na uvid ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor.

Okružni sud je prošle godine naložio ministarstvu da donese novo rješenje, jer je nedvosmisleno riječ o javnom interesu. Prije nekoliko dana, pojedini portali u RS objavili su i informaciju da je Vlada RS, određene parcele na ovoj relaciji prvobitno kupila od građana, a zatim prodala kineskoj kompaniji.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS nismo dobili odgovor da li je tačno da su pojedine parcele na dionici budućeg auto-puta Banjaluka – Prijedor prodate kineskoj kompaniji, koja je i koncesionar i gradi ovaj auto-put.

U Transparency Internationalu kažu da su opet dobili odbijenicu za pristup detaljima ovog ugovora, te ponovo pokrenuli tužbu.

SRĐAN TRALJIĆ, Transparency International BiH

“Oni su nama odbili ponovo pristup toj informaciji, tako da mi idemo u novi sudski spor sa njima, ali jasan stav suda je da je ovo javni interes i da Vlada mora da objasni građanima pod kojim uslovima se ušlo u ovaj posao.”

Ranije je medijima premijer RS Radovan Višković na pitanje zbog čega je ugovor tajan rekao kako se poštuje zahtjev kineskog partnera. Danas bez odgovora. Višković trenutno boravi u višednevnoj posjeti Kini, gdje će se sastati i sa predstavnicima kineskih kompanija.

“Kineski partner ima ekskluzivitet na ugovor. Ako oni dozvole da bude objavljen, mi to možemo objaviti i danas”, kazao je ranije Višković.

Na upit o vlasništvu nad parcelama, koje je Vlada u procesu eksproprijacije kupila, nismo dobili odgovor iz područne jedinice Uprave za geodeske poslove Prijedor, već su naš upit samo proslijedili u sjedište Uprave u Banjaluci. Da je riječ o javnom interesu i da podaci ne mogu biti tajni, krajem prošle godine rekao je i Okružni sud u Banjaluci.

Prema tom ugovoru, kako ističu u TIBiH, kineska kompanija na uloženih skoro 300 miliona evra tokom koncesije od 30 godina treba zaraditi oko 975 miliona evra naplaćujući putarinu, a sredstva koja nedostaju trebalo bi namirivati iz budžeta RS, što u ovoj nevladinoj organizaciji smatraju izuzetno štetnim.

(Vijesti.ba)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.