Novalić, Solak i Hodžić osuđeni na 15 godina zatvora za zloupotrebe pri nabavci respiratora

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 mliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak sa advokaticama. Foto: BIRN BiH

Novalić je presudom, koju je izrekao presjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašena odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Novalić, Solak i Hodžić se obavezuju na naknadu troškova prestupka.

“Jednoglasnom odlukom Jelka Miličević se oslobađa optužbi da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi na način kako je to opisano u optužnici”, kazao je sudija Perić.

Njima se optužnicom na teret stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Novalić nije prisustvovao objavi presude.

Suđenje im je počelo u februaru 2021. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Državnog suda.

(Marija Taušan, Emina Dizdarević; Detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.