Umro Tilman Zuelch

Društvo za ugrožene narode sa svim svojim sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini i predstavništvima u drugim državama obavještava javnost o smrti svog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Društva za ugrožene narode u Njemačkoj, predanog i posvećenog borca za ljudska prava i prava manjina širom svijeta, Tilmana Zuelcha.


„Jučer, 17.marta 2023.godine, u starosti od 83 godine napustio nas je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, neumorni zastupnik žrtava, ugroženih i progonjenih. U javnosti Bosne i Hercegovine ostat će upamćen po svom velikom zalaganju za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, kažnjavanje ratnih zločinaca i priznavanje patnje žrtava“, izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH. „Imala sam čast i sreću da se zajedno s njim borim za opstanak svoje multikulturalne i multikonfesionalne domovine i da učim upravo od njega. Bio je vizionar i nepokolebljivi borac za pravdu. On i njegova porodica primili su me u svoj dom kada se nakon početka agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu 1993.godine nisam više mogla vratiti u svoju zemlju. Svoj rad na objelodanjivanju istine o počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini u okviru Centra za istraživanje ratnih zločina u Zenici nastavila sam u Goettingenu uz svesrdnu podršku gospodina Zuelcha i postala član njegove porodice. Radili smo danonoćno, organizovali bezbroj demonstracija u svim većim gradovima Evrope, razgovarali sa preživjelim žrtvama masovnih egzekucija, koncentracionih logora, masovnih silovanja, progona i tortura koje su neprestano pristizale u Njemačku i druge evropske države, te svakodnevno izvještavali o razmjerama počinjenih zločina. Upravo Tilman Zuelch je bio prvi aktivista koji je zločine u Bosni i Hercegovini beskomprimisno nazvao pravim imenom – genocid. U vrijeme kada je većina svjetskih i evropskih zvaničnika dešavanja u BiH nazivala građanskim ratom i kategorično odbijala da se umiješa i zaustavi rat, bio je to vrlo hrabar i odvažan čin objaviti dokumentaciju pod nazivom Etničko čišćenje – genocid za Veliku Srbiju. Nije se ustezao da jasno i bez zadrške imenuje odgovorne evropske i svjetske moćnike i izrazi snažnu kritiku označavajući ih suodgovornim za počinjene zločine.“

U Bosni i Hercegovini je Tilman Zuelch uživao veliki ugled, i to posebno među preživjelim žrtvama rata i porodicama ubijenih. Prepoznati su njegova iskrenost, svesrdna i ogromna podrška i dosljedan stav da svi odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni, a žrtve obeštećene.

„Brojna su priznanja koja su u BiH dodijeljena Tilmanu Zuelchu za njegov rad i ogroman doprinos u objelodanjivanju informacija o počinjenim zločinima. Pored priznanja Predsjedništva BiH posebno draga su mu bila priznanja udruženja žrtava, među njima Potočarska povelja i nagrada Srebrenica juli 1995., priznanja Saveza logoraša i brojnih drugih. S ponosom je uvijek isticao titulu počasnog građanina Sarajeva koja mu je dodijeljena 2014.godine, kao i počasno članstvo u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te svoje bliske veze s Hrvatskim narodnim i Srpskim građanskim vijećem. Nikada nije izgubio nadu u budućnost Bosne i Hercegovine, jedinstvenu i bez entiteta s multikulturalnom vladom. Njegov primjer ćemo i dalje slijediti i nikada posustati na putu postizanja pravde vođeni njegovom krilaticom – ne biti slijep ni na jedno oko“, izjavila je Belma Zulčić, direktorica Društva za ugrožene narode za BiH.

Tilman Zuelch je rođen 1939.godine u Deutsch Libau (današnja Češka). Kao dijete doživio je progon iz istočnih dijelova tadašnje Njemačke i s porodicom se nastanio u Hamburgu gdje studira i živi sve do 70ih godina prošlog stoljeća. Godine 1968. iz protesta zbog humanitarne katastrofe u Bijafri osniva Inicijativu za pomoć Bijafri koja već naredne godine prerasta u Društvo za ugrožene narode i za svoje sjedište određuje univerzitetski grad Goettingen.

Gotovo da ne postoji ugrožena i manjinska etnička grupa kojoj Tilman Zuelch i njegovo Društvo za ugrožene narode nisu bili posvećeni. Posebno se snažno zalagao za Rome kao žrtve Hitlerovog režima i uspješno iznudio od njemačke Vlade da se Romi priznaju kao žrtave holokausta u Drugom svjetskom ratu. Njegov snažni angažman za Kurde u Iraku koji su postali žrtve režima Saddama Husseina imao je za posljedicu prekid izvoza određenih vrsta oružja iz Njemačke. S mnogo svog humanističkog i intelektualnog žara zalagao se i za prava američkih urođeničkih naroda, ugroženih etničkih grupa u Kini i Rusiji, kao što je štitio ugrožene narode na Bliskom Istoku, u afričkim i azijskim zemljama.

Odlikovan je najvišim njemačkim priznanjem „Savezni krst za zasluge“, Nagradom za publicistiku Donje Saksonije, Nagradom za mir grada Goettingen kao i nagradom Centralnog savjeta Sinti i Roma za poseban doprinos i podršku u zaštiti prava Roma širom svijeta.

Javnost će biti naknadno informisana o datumu komemoracija i sahrane koje će se održati u gradu Goettingenu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.