U čast pioniru planinarstva prepješačili stazu dugu 15 kilometara

Planinarski pohod pod nazivom “Harijevim korakom”, inače 16. do sada, održan je u proteklu subotu u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva “Kanjon” iz Sanskog Mosta, te je okupio više od 100 planinara iz više općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Učesnici događaja mogli su uživati u nedirnutoj prirodi i blagodetima planine Grmeč, čijim su obroncima hodili planinari, a tog dana poslužile su ih i vremenske prilike.

“Ovo je 16. planinarski pohod kojeg smo nazvali po Muharemu Grozdaniću Hariju, čovjeku koji je bio pionir planinarstva na prostorima Sanskog Mosta. Nažalost, on više nije među živima, ali njegova zaostavština je i te kako živa pa je planinarstvo danas sve popularniji sport na ovim prostorima i ima sve više pristalica”, kazala je Amira Šabić, predsjednica pomenutog društva.

U sklopu ovog događaja planinari su prepješačili stazu dužine oko 15 kilometara, koja nije teška i fizički zahtjevna, te je preporučljiva čak i šetačima i rekreativcima lošije fizičke spremnosti. “Ono što karakteriše našu stazu je bogata i izdašna priroda jer se ona prostire šumama i padinama Grmeča te se jednim dijelom naslanja na obale rijeke Dabar, duž čijeg vodotoka vijuga. Radi se o desnoj pritoci Sane, planinskoj rijeci, koja se danas smatra jednom od najčistijih rijeka u našoj zemlji, a njena voda je potpuno pitka i zdrava za piće”, ističe Šabićeva.

Tokom pohoda planinari su posjetili i izvor ove rijeke, kao i nadaleko poznatu Dabarsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Cijeli događaj je protekao u dobrom druženju i lijepoj atmosferi, a na kraju je za sve učesnike priređen zajednički ručak.

(Zlatan Čekić; Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.