Podržimo naše bicikliste da nas uspješno predstavljaju na ovogodišnjem maratonu “Kozarac -Srebrenica -Kozarac”

Biciklistički maraton Bihać -Srebrenica se održava zadnjih skoro dvadeset godina. To je smotra biciklista koji svojim povorkom imaju za cilj održati kulturu sjećanja na žrtve genocida Podrinja. Maraton iz Bihaća traje 4 dana sa oko 350 učesnika svake godine.

Pionir kozaračkog biciklizma i učesnik ovog maratona je Sabit Džonlagić, koji je prvi put uzeo učešće na ovom maratonu već davne 2015. godine.

Prvih nekoliko godina je išao saam, no vremenom i njegovim angažmanom broj učesnika se povećavao. 2018. godine su on i ostatak grupe došli na ideju da po prvi put uzmu učešće na maratonu na način da se i vrate biciklima što nije uobičajena praksa za učesnike iz Bihaća. Od tada pa do danas ta je praksa postala ustaljena za naše momke iz Kozarca.

Uz ovaj maraton, bitno je i spomenuti da već unazad tri godine, svakog 19.jula naši biciklisti, zajedno sa klubom ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća organizuju vožnju sjećanja na nevino ubijene sa područja općine Prijedor.

Ove godine učešće na maratonu “Kozarac -Srebrenica -Kozarac” uzet će 9 Kozarčana.

Svake godine, pa tako i ove, maraton će biti popraćen i podržan sponzorima bez kojih nista ne bi bilo izvodivo u mjeri kako zaista jeste. Prikupljenim novcem od sponzora učesnici maratona obezbjeđuju smještaj, kao i logističke stvari tokom putovanja. Zlatni sponzori maratona su etno selo BK Oaza, te Dom za starija lica Enea. Uz njih, neizostavan je doprinos medijskih sponzora; kozarac.ba i kozarac.eu, kao i mnoštvo privatnih lica, prijatelja i poznanika.

Biciklistički maraton iz Kozarca za Srebrenicu je poprimio status neizostavnog sportskog događaja koji krasi naše mjesto potičući buduće generacije ne samo na sport i zdrav način života, nego i na kulturu sjećanja koja bi trebala biti neizostavna za svakog Kozarčanina koji je vezan za svoje rodno mjesto, njegovu kulturu i historiju.

Podržimo i ove godine naše bicikliste da nas uspješno predstavljaju na ovome maratonu.

U slučaju da neko poželi na bilo koji način podržati naše momke u predstojećem maratonu, može se javiti na WhatsApp/Viber brojeve:

Sabit Džonlagić: +41 79 771 55 73

Amel Bešlagić +38766880287

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.