Džemat Kalata poziva Vas na mjesečnu tribinu

Džemat Kalata poziva Vas na mjesečnu tribinu u petak 24. Februara 2023. godine u 19:00 sati.

Gost predavač: hafiz Nedim Botić.

Mnogi od nas, bez obzira gdje se nalazili, znamo za Nedima Botića, hafiza rođenog u Krajini o kojem su pisali mnogi regionalni mediji. Putem društvenih mreža hfz.Botić ohrabruje sve ljude koji se nerijetko nalaze u iskušenjima. Svojim porukama ih podstiče da krenu dalje i pobijede sve prepreke kojih ih sputavaju da žive slobodno i sretno.

Nedim Botić je rođen u Bosanskoj Dubici gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U osmom razredu obolijeva od rijetke autoimune bolesti Morbus Chrona, koja mu je obilježila život i on je naziva svojom najvećom blagodati, jer ga je natjerala na promjenu života. Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je završio diplomski i postdiplomski studij i trenutno radi na izradi magistarske teze. Na istom fakultetu je i započeo put učenja hifza pred prof. dr. Hajrudinom Hodžićem, a kasnije nastavio i završio pred dr. hfz. Dževadom Hrvačićem. Prvi je hafiz Kur'ana iz Bosanske Dubice nakon više od stotinu godinu, učač prve hafiske mukabele u Ferhadija džamiji u Banjaluci nakon više od sedamdeset godina i student sa drugim najvećim prosjekom ocjena na dodiplomskom studiju u historiji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Dobitnik priznanja Univerziteta u Bihaću, IPF-a u Bihaću, Medžlisa IZ Bosanska Dubica, Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Fonda Bošnjaci i MDD Merhameta Bosanska Dubica za doprinos i ostvarene uspjehe. Održao na desetine predavanja i seminara u domovini i dijaspori, autor i prevodilac više od hiljadu članaka iz različitih oblasti, recenzent i korektor na šesnaest izdanja, prevodilac osam Zbornika IPF-a u Bihaću na engleski jezik. Autor jedne samostalne knjige naziva ‘Otvori vrata sreći’. Oženjen, živi i radi u Sarajevu.

Ovako je o njemu pisala Hanuma.ba:

“Nisam znao da nešto nije u redu sa mojim očima. Malo su ‘ukrivo’. Sve dok nisam došao u kontakt sa drugom djecom u školi”, ovako počinje ispovijest hafiza Nedima Botića, kojom se prisjetio teških trenutaka u djetinjstvu i onoga što je prolazio, samo zato što je imao zdravstvenu manu.

Nedim Botić prvi je hafiz u rodnoj Bosanskoj Dubici nakon više od stotinu godina. Tokom svog odrastanja, hafiz je prošao kroz mnoga životna iskušenja, a najteža je bila borba sa bolešću, u jednom trenutku su ga i doktori otpisali.

Godinama je to trajalo, a ove godine se navršavaju pune 24 godine života sa ‘neizlječivom’ bolešću, piše Hanuma.ba.

Tek deset godina nakon što se razbolio ljekari su otkrili da je riječ o upali crijeva (Chronova bolest). To je bila bolest koja nikad nije prepoznata, a samim tim ni ispravno liječena. Prema hafizovim riječima za njega je 2007. godina bila najkritičnija i da su tada ljekari prognozirali da neće preživjeti.

Večeras, na svome Facebook profilu, hafiz je objavio status u kome se prisjetio teškog trenutka u djetinjstvu, trenutka kada su ga ismijavala druga djeca, samo zato jer je imao zdravstvenu manu. Status prenosimo u cjelosti.

“Nisam znao da nešto nije u redu sa mojim očima. Malo su ‘ukrivo’. Sve dok nisam došao u kontakt sa drugom djecom u školi.
Bio je veliki odmor, i izašao sam vani. A jedan dječak se zagledao u moje lice, i vidim kako mu se usne krive u podrugljivi osmijeh.

‘Vidi mu očiju, isti snajperista, hahaha!’

Kako je to glasno rekao, i druga su se djeca okrenula ka meni. I počela se smijati. Stajao sam tamo, na tom dvorištu, a najradije bih pobjegao ili propao u zemlju. Od stida.

Čim sam se osamio, pogledao sam se u ogledalo. U te oči. I misao je došla, pogledaj se na šta ličiš. Od tada pa dugo, dugo, stidio sam se. Ma ne stidio, to je blaga riječ, onaj dječak je mrzio svoj izgled.

Danas, nije tako. Ali trebalo je jako puno da shvatim. Da neke stvari u životu ne biraš. Možda ti se ne dopadaju, ali da sigurno iza njih ima jak razlog zašto su baš takve. I da ih trebaš prihvatiti. A zašto i ne, pokušati te svoje ‘nedostatke’ iskoristiti kao prednosti.

I danas naiđu svakakvi komentari. Pa nekad te pitaju: „Kako si ti učio Kur’an sa takvim očima?“
Onaj koji pita očekuje da idu sad opravdanja, žaljenje nad samim sobom.

A dobije ovo: „Pa znate, ja sam sa ovim lijevim okom učio jednu, a sa drugim gledao drugu stranicu. Odjednom dvije.“
A on zastane, začudi se, pa veli: „Svaka čast, to je super.

Znam i ja, super je sve šta Gospodar odabere za tebe”, stoji u objavi hafiza Botića. (Hanuma.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.