Straže u selu Gornji Kamengrad: Mještani tijelima zaustavljaju mašine

Mještani sela Gornji Kamengrad već danima organizuju cjelodnevne straže, te ne dozvoljavaju pristup obližnjem lokalitetu Orišlje, gdje je planirano otvaranje površinskog kopa za eksploataciju mrkog uglja. Navode kako su u nekoliko navrata blokirali prolaz teškoj mehanizaciji i kamionima koji su se uputili na navedeni lokalitet.

Prema riječima Mirsada Kaltaka, mještanina i vijećnika u Općinskom vijeću Sanski Most, tom prilikom je bila prisutna i policija, koja nije intervenisala.

“Mještani ni po koju cijenu neće dozvoliti da se ponovo aktivira ovaj površinski kop, koji je zatvoren sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Pokretanje eksploatacije bilo bi katastrofalno, jer bi zbog klizišta bilo ugroženo više desetina kuća u zaseocima Birt, Vrše i Došci”, tvrdi Kaltak.

Mještani navode kako im iz kompanije “Lager” iz Posušja, koja pokušava da aktivira pomenuti rudokop, nisu dostavili traženu dokumentaciju niti potrebne dozvole za početak eksploatacije na tom lokalitetu. Inače, ova kompanija već nekoliko godina obavlja iskopavanja uglja na lokalitetu površinskog kopa Zleuše, koji je udaljen nekoliko kilometara, a eksploatacija je značajno povećana u posljednjim mjesecima, tako da putevima ovoga kraja saobraća na stotine teretnih kamiona koji odvoze ugalj.

Također, mještani navode kako bi eventualni saobraćaj teškim kamionima upropastio lokalne puteve, čiji su izgradnju dijelom finansirali sopstvenim sredstvima. Inače, pomenuti rudokop je zatvoren prije više decenija zbog pojave klizišta koja su ugrozila više domaćinstava na ovome području, pa čak i lokalno mezarje koje je potom moralo biti premješteno, a na tom lokalitetu vremenom je formirano vještačko jezero.

Mještani poručuju kako će ostati istrajni u svojim namjerama, te da ni po koju cijenu neće dozvoliti pristup rudokopu. Iako smo u više navrata od odgovornih iz firme “Lager” zatražili da se izjasne o ovom pitanju, ostali smo uskraćeni za odgovor.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.