Taranjac i ostali: Vojska u Miskoj Glavi našla “veću grupu muslimana”

Na suđenju za ratne zločine počinjene 1992. u Prijedoru, pred Sudom Bosne i Hercegovine svoj iskaz dao je bivši policajac Sretko Daljević, koji je ispričao da su u to vrijeme vršena privođenja civila muslimanske i hrvatske nacionalnosti, te kako je čuo da je vojska jednom prilikom bila u Miskoj Glavi, gdje je našla “veću grupu muslimana”.

Daljević je bio policajac u Prijedoru, a 1992. godine je premješten u Ljubiju, gdje je, prema njegovim riječima, komandir bio Dane Bajić. Kako je Daljević izjavio, u Ljubiji je tada bilo više policajaca rezervista nego pripadnika aktivne policije.

Svjedok je ispričao kako je jedne prilike vidio užurbanost kod zgrade u kojoj je bila smještena vojska.

“Pitao sam ih šta je bilo, oni kažu da su našli veću grupu muslimana i da su otišli da vide šta je u Miskoj Glavi (…) Tada nisam znao šta je bilo, a ni kasnije nisam saznao”, rekao je svjedok.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, optuženi su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske, Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Svjedok je kazao da je tokom njegovog boravka u stanici u Ljubiji bilo privođenja civila.

“Patrolirali smo, obilazili smo teren. Bilo je privođenja civila Hrvata i muslimana. To je određivao komandir Bajić, ali i Čedo Milutinović, koji je telefonom iz Prijedora javljao koga treba privesti i saslušati. I ja sam vršio par privođenja i saslušanja”, rekao je Daljević.

Na pitanje koji je bio razlog privođenja civila, Daljević je kazao da je objašnjenje bilo kako su oni bezbjednosno interesantni zbog učestvovanja u organiziranju muslimana i Hrvata kako bi preuzeli vlast od Srba.

“Ja nisam nikoga zlostavljao na ispitivanjima i ne znam da li je neko drugi to radio”, rekao je svjedok te dodao kako se generalno nije dobro osjećao tokom boravka u Ljubiji jer mu je supruga bila Hrvatica.

Na pitanje tužitelja da li se sjeća akcije na Brdu, svjedok je kazao da se sjeća pretresa terena na kojem njegova grupa nije pronašla ništa jer “u dijelu koji su pokrivali nije bilo kuća”.

“Policija se vratila u stanicu, a šta je vojska radila, to ne znam”, rekao je Daljević.

Nakon ispitivanja tužioca Odobašića, svjedoka je kratko ispitao prvooptuženi Slobodan Taranjac, koji ga je, između ostalog, pitao da li je čuo da je on davao naredbe policiji, na šta je svjedok odgovorio negativno.

“Da li ste čuli da li je neko u Ljubiji ubijen ili silovan?”, pitao je Taranjac, na što je svjedok odgovorio: “Ne, koliko ja znam.”

Na ročištu je svjedočio i medicinski vještak Senad Pešto, koji je dao stručno mišljenje nakon vještačenja medicinske dokumentacije svjedoka S-5. Nakon pregleda dokumentacije, Pešto je zaključio da S-5 ima određenu bolest, ali da uz terapiju može doći na sud i pristupiti svjedočenju.

Nastavak suđenja planiran je za 14. novembar.

(Detektor)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.