Nido i njegovi zapisi

Kad spomenemo “zapis” po automatizmu se misli na neku spletku od lokalnog vračara-sihirbaza. Al’ kad spomenemo “Nidin zapis”, pomislimo na godine povratka, prve godine interneta u nasoj carsiji, te prvi lokalni portal – kozarac.ba.


Nedugo nakon sto su Ervin Blazevic – Švabo, Ahmet Arnautović-Aaly i Emir Mehmedagić-Daal osnovali portal Kozarac.ba pocinje i novinarski angazman koji ponajviše biva izrazen kroz sedmicne kolumne pod nazivom “Jutarnji trač”, o kojima ce svakako biti rijeci u nekom od narednih post-ova.
Osim novinarskog angažmana, učestovalo se na (re)animiranju Kozarca i Kozarčana kroz portal. Jedan od vidova reanimacije svakako su tekstovi naših Kozarčana koji su imali afinitet za pisanjem.


Nihad Deumic je jedan od njih.


Nihad-Nido Deumić rođen je u Kozarcu 1957. godine. Prvih 17 godina zivota provodi u Kozarcu, u Krkićima. Nakon završenog zanata za bravara, Nido odlazi za Zagreb, no ljubav prema rodnom mjestu i trag kojeg je čaršija ostavila na Nidu nisu jenjavali.
Nakon sto je prvih nekoliko tekstova napisao za portal bihcom.com, na nagovor Švabe, Nihad počinje svoje tekstove objavljivati na portalu kozarac.ba.


Tekstovi su nastajali u periodu 2005. – 2013.podijeljeni u tri zbirke: “Otrgnuto od zaborava”, “Ulix” i “Nidin pristup”.
Kroz tekstove nas Nido “baca” u minula vremena na sebi svojstven način izrazavanja. Ne budi u nama samo nostalgiju, vec uspjeva nas nerijetko ostaviti u razmisljanju i propitivanju.


Tesko je izuzeti ijedan u odnosu na druge,ako bi uopšte za takvim necim i bilo potrebe, ali svakako cemo ostaviti link od nekih, kako bi vas pobliže upoznali sa Nidom, njegovim nacinom pisanja i na kraju krajeva, našim Kozarcem. (Link-ovi tekstova u komentarima)


Nido danas zajedno sa svojom familijom zivi u Zagrebu. Kao mašinski poslovodja sitno broji do penzije, a da li su se njegovi tekstovi, ostavljeni nama u naslijeđe, takodjer penzionisali ili ce oživjeti,pa dočekati dan ukoričenja – ostaje nam da vidimo.


Fotografija na kojoj se nalazi Nihad nastala je ‘80 – tih godina prošlog vijeka. Tada kao šef Finalizacije u firmi Prvomajska-Ljevaonica.


Fotografija je preuzeta od portala Kozarac.ba! Hvala!
#kozarac

(Amel Bešlagić-vintagekozarac/instagram)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.