Uspješno održana izložba i slikarska radionica na obalama rijeka Sane i Zdene

Pored nedavno održane, vrlo lične misije i izložbe posvećene stradanju u Biljanima kod Ključa, koja je privukla izuzetnu pažnju javnosti, sanski akademski slikar sa austrijskom adresom, Muamer Omanović – Braco, dao je ovog jula vidan doprinos kulturnom sadržaju svoje rodne Sane.

Naime, na adresi sanske biblioteke na Trgu ljiljana, a u sklopu manifestacije “Ljeto na Sani 2022”, uz prisustvo velikog broja Sanjana, prijatelja, predstavnika medija i gostiju Sanskog Mosta, uspješno je održana promocija njegove izložbe pod nazivom Veni, Vidi.

U sanskoj biblioteci koja je po prvi put, četiri dana do kasno u noć živjela i kao galerija, posjetioci su imali priliku pogledati bogatu i zanimljivu postavku Veni, vidi, koju čine gotovo 70 radova.

Riječ je o posebno odabranim eksponatima koji su nastali u proteklih 20 godina Muamerovog rada, koristeći različite likovne tehnike, materijale, formate, inspiracije, preokupacije, motive, poruke i teme.

Večer otvorenja obogatio je prijatelj, umjetnik Max Kunik. Zvuk akustične gitare i poseban izbor evergreen, te sevdah kompozicija, upotpunio je druženje i cijelu atmosferu.

Pored pomenutih izložbi, u svom rodnom gradu, Sanskom Mostu, ovog ljeta uspješno je realizirao i trodnevnu likovnu radionicu Prvi koraci ka slikarstvu, koja se održala po prvi put, a okupila gotovo 20 izuzetnih, mladih talenata, koji su radili vrlo posvećeno.

“Sretan sam i zahvalan na povjerenju, na izuzetnoj saradnji i energiji, posebno pri komunikaciji i radu sa mladim talentima slikarstva. Ovo je bilo jedinstveno iskustvo, ne samo za njih, nego i za mene. Oduševila me njihova individualnost, sloboda uma, pogled i kreativnost. Mostove koje smo uspostavili zasigurno nećemo zanemariti. Vjetar zna odigrati ključnu ulogu. Ne znači to da svaki talenat treba rezultirati profesionalnom umjetničkom karijerom, ali zasigurno znači posjedovanje sjajnog alata i sredstva za izražavanje sebe i svih svojih unutarnjih borbi i pobjeda.” – ističe Omanović.

Pošto su mu, kako naglašava, inkluzija, saradnja, podrška, dijeljenje znanja i preokupacija, izuzetno važni pri svim projektima, a posebno u radu sa mladima, dio radne atmosfere je obezbijedio upravo u sklopu same izložbe u prostorijama biblioteke, dok je drugi dio nastave organiziran na otvorenom.

Rezultati radionice u vidu izložbe radova učesnika, koji su po uzrastu bili podijeljeni u dvije grupe, prezentirana je na centralnoj – ljetnoj pozornici manifestacije “Ljeto na Sani 2022”, u parkiću na Zdeni.

Izložba Veni, Vidi i slikarska radionica sa mladim talentima, pripremljena je u želji doprinosa i podrške kulturno – umjetničkom sadržaju voljenog grada, Sane.

O autoru:

Muamer Omanović, u prijatejskim i umjetničkim vodama poznatiji kao Braco, rodjen 1972. godine u Sanskom Mostu. Zanimanje, ljubav prema olovci i papiru prisutna je još od dječačkih dana. Živi i radi od 2000. godine u Austriji, gdje je 2013. godine završio likovnu akademiju Leonardo, u klasi profesora Hannes Bayer-a, smjer za kiparstvo i slikarstvo. Zanimanje za antikvitete doprinijelo je da se u drugoj godini studiranja odlučuje i za dodatnu edukaciju – smjer restauracije.

Pored slikarstva koje mu, kako ističe, služi i dalje ponajviše kao terapija za dušu i um, profesionalno je angažiran i u socijalno – psihološko – pedagoškom sektoru. Direktno radi sa djecom i omladinom, sa psihičkim i socijalnim poteškocama i devijacijama. Inkluzija različitih ranjivih kategorija društva igra za njega važnu ulogu.

 

(pripremila: Amila Saleš Omanović)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.