Uspješno održana izložba i slikarska radionica na obalama rijeka Sane i Zdene

Pored nedavno održane, vrlo lične misije i izložbe posvećene stradanju u Biljanima kod Ključa, koja je privukla izuzetnu pažnju javnosti, sanski akademski slikar sa austrijskom adresom, Muamer Omanović – Braco, dao je ovog jula vidan doprinos kulturnom sadržaju svoje rodne Sane.

Naime, na adresi sanske biblioteke na Trgu ljiljana, a u sklopu manifestacije “Ljeto na Sani 2022”, uz prisustvo velikog broja Sanjana, prijatelja, predstavnika medija i gostiju Sanskog Mosta, uspješno je održana promocija njegove izložbe pod nazivom Veni, Vidi.

U sanskoj biblioteci koja je po prvi put, četiri dana do kasno u noć živjela i kao galerija, posjetioci su imali priliku pogledati bogatu i zanimljivu postavku Veni, vidi, koju čine gotovo 70 radova.

Riječ je o posebno odabranim eksponatima koji su nastali u proteklih 20 godina Muamerovog rada, koristeći različite likovne tehnike, materijale, formate, inspiracije, preokupacije, motive, poruke i teme.

Večer otvorenja obogatio je prijatelj, umjetnik Max Kunik. Zvuk akustične gitare i poseban izbor evergreen, te sevdah kompozicija, upotpunio je druženje i cijelu atmosferu.

Pored pomenutih izložbi, u svom rodnom gradu, Sanskom Mostu, ovog ljeta uspješno je realizirao i trodnevnu likovnu radionicu Prvi koraci ka slikarstvu, koja se održala po prvi put, a okupila gotovo 20 izuzetnih, mladih talenata, koji su radili vrlo posvećeno.

“Sretan sam i zahvalan na povjerenju, na izuzetnoj saradnji i energiji, posebno pri komunikaciji i radu sa mladim talentima slikarstva. Ovo je bilo jedinstveno iskustvo, ne samo za njih, nego i za mene. Oduševila me njihova individualnost, sloboda uma, pogled i kreativnost. Mostove koje smo uspostavili zasigurno nećemo zanemariti. Vjetar zna odigrati ključnu ulogu. Ne znači to da svaki talenat treba rezultirati profesionalnom umjetničkom karijerom, ali zasigurno znači posjedovanje sjajnog alata i sredstva za izražavanje sebe i svih svojih unutarnjih borbi i pobjeda.” – ističe Omanović.

Pošto su mu, kako naglašava, inkluzija, saradnja, podrška, dijeljenje znanja i preokupacija, izuzetno važni pri svim projektima, a posebno u radu sa mladima, dio radne atmosfere je obezbijedio upravo u sklopu same izložbe u prostorijama biblioteke, dok je drugi dio nastave organiziran na otvorenom.

Rezultati radionice u vidu izložbe radova učesnika, koji su po uzrastu bili podijeljeni u dvije grupe, prezentirana je na centralnoj – ljetnoj pozornici manifestacije “Ljeto na Sani 2022”, u parkiću na Zdeni.

Izložba Veni, Vidi i slikarska radionica sa mladim talentima, pripremljena je u želji doprinosa i podrške kulturno – umjetničkom sadržaju voljenog grada, Sane.

O autoru:

Muamer Omanović, u prijatejskim i umjetničkim vodama poznatiji kao Braco, rodjen 1972. godine u Sanskom Mostu. Zanimanje, ljubav prema olovci i papiru prisutna je još od dječačkih dana. Živi i radi od 2000. godine u Austriji, gdje je 2013. godine završio likovnu akademiju Leonardo, u klasi profesora Hannes Bayer-a, smjer za kiparstvo i slikarstvo. Zanimanje za antikvitete doprinijelo je da se u drugoj godini studiranja odlučuje i za dodatnu edukaciju – smjer restauracije.

Pored slikarstva koje mu, kako ističe, služi i dalje ponajviše kao terapija za dušu i um, profesionalno je angažiran i u socijalno – psihološko – pedagoškom sektoru. Direktno radi sa djecom i omladinom, sa psihičkim i socijalnim poteškocama i devijacijama. Inkluzija različitih ranjivih kategorija društva igra za njega važnu ulogu.

 

(pripremila: Amila Saleš Omanović)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.