Nihad Velić: Moj brat Zijad je u trenutku smrti imao samo 20 godina

Među 224 bošnjačka i hrvatska muškarca koji su 21. augusta 1992. godine strijeljani na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću bio je i Zijad Velić.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije RS iz Prijedora.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara.

Na taj način je ubijen i Zijad koji je u trenutku smrti imao samo 20 godina. Konačan smiraj će pronaći na šehidskoj dženazi koja će sutra biti klanjana u memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Njegov brat Nihad Velić trenutno živi u Holandiji. Došao je u Bosnu i Hercegovinu da ukopa brata čiji posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Korićanskih stijena.

– Nakon 30 godina ukopat ću brata Zijada. Ubijen je na Korićanskim stijenama. Imao je 20 godina. Ovih dana mi se u glavi vrte uspomene kakav je bio, kako je izgledao – ispričao je Nihad.

“Vratile su se uspomene”

Kako je kazao, bio je na početku života.

– Bio je neoženjen. Strašno. Ja sam imao 26 godina i isto sam bio u Kozarcu. Ja sam uspio da preživim. Danas, 30 godina nakon, kao da je jučer bilo. Vratile su se uspomene – kazao je Nihad za AA.

Podsjetio je da su njegovi posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama, ali tokom dvije ekshumacije.

– Dva puta su me zvali. Prvi put je pronađena samo jedna kost i nisam ga želio ukopati. Drugi put je pronađeno više kostiju. Ipak još uvijek nije kompletno tijelo – izjavio je Nihad.

Dvije godine nije dolazio u Bosnu i Hercegovinu zbog mjera koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa.

– Sada sam uspio doći da ga ukopam. Da bude lakše i meni i cijeloj familiji. Imam još dvije sestre – dodao je Nihad.

Posmrtni ostaci 16 žrtava zločina na području Prijedora danas su krenuli iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje se očekuje da će stići oko 20 sati.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi i Prijedor.

Posmrtni ostaci pronađeni na 501 lokaciji

Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Nakon šehidske dženaze koja će sutra biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora konačan smiraj će pronaći još 16 žrtava ubijenih na tom području.

Radi se o nekompletnim skeletnim ostacima za kojim su porodice godinama tragale.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja sutra, predvodit će reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 600 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatska i Srbija

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.