Kolona s tabutima prijedorskih žrtava krenula ka Kozarcu

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenula je jutros iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu gdje će 20. jula na platou memorijalnog centra Kamičani, biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, da bi oko 20 sati stigla u Kamičane.

Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja 20. jula, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Uz porodice žrtva, očekuje si dolazak velikog broja delegacija – predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Posmrtni ostaci ovih žrtava će, nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima, biti ukopani u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatske i Srbije.



(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.