Manifestacija povodom obilježavanja godišnjice stradanja u Kozarcu

Povodom obilježavanja 30. godišnjice stradanja u Kozarcu, Humanitarna organizacija “Kozarac” Kozarac organizira: izložbu slika “Kolaž sjećanja – Kozarac nekad i sad”, autora Amela Bešlagića, panel-diskusiju “Poslije logora, šta je meni mir?”, književnu večer koja će se sastojati od promocije knjige “Elegija o Kozarcu”, autora Muhidina Šarića i nastupa mladih autora.

Učesnici programa su: Jusuf Arifagić, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac, predstacnici kulturno-društvenog života lokalne zajednice, zajedno sa predstavnicima logoraša i dugogodišnjim stručnjakom za pshioterapiju postraumatskih stresnih poremećaja: Anita Hodžić, Satko Mujagić, Sebiha Turkanović i Naser Balić. Oni će, u okviru panel-diskusije, govoriti o različitim temama vezanim za život logoraša u miru, o njihovim iskustvima, posljedicama i životu kojeg oni danas žive s “logorom u sebi”, o načinima i mehanizmima kroz koje je moguće bolje i efikasnije suočavanje sa traumom.

U okviru književne večeri, o knjizi Muhidina Šarića će govoriti: Amel Suljić, Anita Hodžić, Alma Semanić (učenici, volonteri HOK-a: Alara Kadabašić, Elma Halak, Hamza Blažević, Ajdina Jauzović, Sara Đonlagić). Knjiga “Elegija o Kozarcu” tematizira stradanje civilnog stanovništva na području Kozarca, ističući nadu u bolji i pravedniji svijet, značaj zavičaja uopšte, ali i njegove uloge u kreiranju ljudskog identiteta. Svoje literarne radove na temu značaja rodnog kraja i Bosne i Hercegovine će predstaviti učenici: Selma Bahonjić, Melisa Hukić i Anesa Javor.

Manifestacije počinje u 19:30h u sali Caffe bara “Aqua”, srijeda, 20. juli.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.