Sarajevo: Održan okrugli sto “Prijedor – prošlost – sadašnjost – budućnost”

Okrugli sto “Prijedor – prošlost – sadašnjost – budućnost” održan je večeras  u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u okviru obilježavanja 30. godišnjice od teških zločina s elementima genocida u Prijedoru.

– Kao Islamska zajednica (IZ), što kroz organiziranje šehidske dženaze, što kroz druge sadržaje, želimo dati svoj doprinos u memorizaciji zločina. IZ nastoji afirmirati sjećanje na ono šta se desilo, ali ovaj skup govori i o budućnosti. Želimo pomoći povratnicima na način da svima damo optimizma, da ovi gradovi budu gradovi koje ćemo svi posjećivati i osjećati se u njima kao u ostalim dijelovima BiH – izjavio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

IMG_4118.JPG - Sarajevo: Održan okrugli sto
Muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić

Okruglom stolu su, između ostalih, prisustvovali i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus te muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin Ćeman.

Tokom okruglog stola govorilo se o težini zločina s elementima genocida u Prijedoru, pronalasku žrtava na raznim lokalitetima, te životu u Prijedoru pod pritiskom prošlosti i  perspektivi života u ovom gradu.

Izlagači su bili dr. Jasmin Medić, historičar i istraživač genocida, dr. Mujo Begić, šef Ureda Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini i istraživač, te Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Grada Prijedora.

– Organiziranje ovakvih događaja je vrlo važno zbog naše budućnosti. Naša ljudska, civilizacijska, obaveza, je da pošaljemo poruke koje će biti jasne, upečatljive, te da ukažemo na veličinu počinjenih zločina na području Bosanske Krajine. Prijedor je paradigma, na koji su način na početku agresije djelovale srpske snage, kako su planirali, organizirali i vršili genocid. Prijedor je, na neki način, bio generalna proba za genocid u Srebrenici – kazao je Begić.

Dr. Jasmin Medić ukazao je na probleme s kojima se Prijedor danas suočava, istaknuvši važnost odnosa Bošnjaka prema sebi i svojoj prošlosti.

– U posljednjih nekoliko mjeseci Prijedor je, nažalost, ponovo u fokusu javnosti, jer imamo sve veći broj nacionalističkih ispada, što ugrožava i život povratnika. S druge strane, u posljednjih nekoliko godina imamo i masovni odlazak povratnika. Slika Prijedora danas je takva da je broj povratnika drastično smanjen – naveo je Medić.

IMG_4104.JPG - Sarajevo: Održan okrugli sto
Dr. Jasmin Medić

Mirsad Duratović je naglasio da je nužno organizirano govoriti o onome što se desilo u Prijedoru.

– Prijedor se danas vraća u stanje iz kojeg smo mislili da smo izašli, a institucije sistema ostaju slijepe, gluhe i nijeme na scene na koje bi se trebalo reagirati. Kada govorimo o perspektivama žrtava Prijedora, identična je situacija sa svim žrtvama nesrpske nacionalnosti u entitetu RS. Žrtve su i danas žrtve sisteme, ovaj put kroz razne zakonske odredbe, nepriznavanje statusa i slično. Zbog svega, moramo pričati priču o Prijedoru – naglasio je Duratović.

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani za žrtve Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 30. godišnjice zločina i dženazu se privode kraju.

(MINA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.