Održana III redovna sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula u Prijedoru

Redovna III sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja i dana dženaze za žrtve Prijedora, održana je u ponedjeljak, 4. jula 2022. godine u Prijedoru. Sjednicom je predsjedavao predsjednik OO i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na ovoj sjednici je usvojeno nekoliko važnih odluka kada je u pitanju organizacijski dio vezan za obilježavanje 20. jula. Potvrđen je cjelokupni ovogodišnji program koji počinje 14. jula 2022. godine sa okruglim stolom “Prijedor: Prošlost – sadašnjost – budućnost” koji će biti održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

“Na današnjoj sjednici smo potvrdili i usvojili detaljan plan aktivnosti i usvojili informaciju o toku priprema za kolektivnu dženazu 20. jula u Kamičanima. Okrugli sto, press konferencija, biciklistički maraton, vjerski program uoči dana dženaze, izložba odjeće i ličnih predmeta prijedorskih žrtava… su neke od aktivnosti koje su pripremljene. Pripremamo i idejno rješenje koje će biti predstavljeno javnosti 20. jula o budućem memorijalnom centru “Kamičani”. Do sada imamo potvrdu o prisustvu brojnih domaćih zvaničnika, kao i nekih ambasadora stranih država. Ovo je 30. godišnjica od ubijanja, mučenja, zatvaranja i zlostavljanja prijedorskih civila i nadam se da će cijela Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica na adekvatan način dati svoj doprinos ovom obilježavanju i kulturi sjećanja. Očekujemo od Tužilašta Bosne i Hercegovine da agilnije pristupi onom dijelu posla iz njegove nadležnosti, a koja se tiče brojnih procedura za traženje nestalih, te da pravovremeno reaguje na zahtjeve koji se upućuju prema Tužilaštvu. Očekujemo od Instituta za nestale da zajedno sa Tužilaštvom BiH nastavi raditi predano kako bi se što prije otkrile i one grobnice u kojima se nalazi preko 500 Prijedorčana koji nisu pronađeni i kojima nije klanjana dženaza.” – poručio je predsjednik OO hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Očekivanja su, ističu u Oranizacionom odboru, da će veliki broj ljudi iz domovine i dijaspore prisustvovati kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvama u Kamičanima pored Kozarca. Program će početi u 11 sati za zvaničnike, a u 12 sati počinje vjerski program. I ove godine Organizacioni odbor će zajedno sa medijskim kućama obezbijediti mogućnost direktnog televizijskog prenosa.

Također, sve informacije u vezi programa posvećenih 30. godišnjice se mogu naći na Facebook stranici Organizacionog odbora na ovom linku: https://www.facebook.com/Prijedor2792/

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.