Fikretu Aliću u RS-u odbili priznati status žrtve ratne torture

Organizaciji TRIAL International se nedavno obratio bivši logoraš Fikret Alić, “logoraš sa žice” čija je fotografija ispred žičane ograde logora Trnopolje obišla svijet 1992. godine, sa molbom za pravnu pomoć nakon što su mu vlasti RS-a odbile zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture.

U Rješenju Odjeljenja za boračko- invalidsku zaštitu Gradske uprave Prijedora se navodi da se “iz navedenih potvrda ne vidi da je imenovani u periodu od 14.06.1992.do 13.08.1992. godine boravio u kako navodi Keratermu i Trnopolju niti da je nad njim vršen bilo kakav oblik ratne torture.”

Nedugo nakon toga, žalbu gospodina Alića zvanično je odbilo i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS. Nelogičnost čitave situacije pokazuje stav Ministarstva da gospodin Alić ne posjeduje “odlučujući dokaz” (odnosno da kao logoraša nije zaveden u službenu evidenciju Republičkog centra za istraživanje rata) uprkos tome što se u ovom specifičnom slučaju radi o nespornoj i opštepoznatoj činjenici da je ovaj čovjek boravio u logoru i pretrpio torturu čemu svjedoči i ranije spominjana fotografija koja je svjetski poznata.

Nažalost, priča gospodina Alića oslikava višegodišnju borbu mnogih žrtava ratne torture, koji pokušavaju da ostvare status u Republici Srpskoj. Zakon o žrtvama ratne torture Republike Srpske u sebi sadrži brojne restriktivne odredbe, posebno kada je riječ o dokumentaciji koja je neophodna za dokazivanje pretrpljene torture, koje u praksi žrtve sprječavaju da traže i ostvare status.

Pored toga, rok za mogućnost podnošenja prijave za priznavanje statusa žrtve ratne torture prema ovom Zakonu ističe naredne godine, te se postavlja pitanje koliko žrtava će zaista uspjeti ostvariti svoja prava u tako kratkom periodu.

Organizacija TRIAL International pomogla je gospodinu Aliću da uputi tužbu Okružnom sudu u Prijedoru te se iskreno nadamo da će to napokon rezultirati priznavanjem patnje koju je on preživio.

“Kao što smo to ranije imali priliku vidjeti u slučaju Mirsada Duratovića, prvog logoraša kojem je na osnovu Zakona RS priznat status žrtve ratne torture, pritisak javnosti, a ponajviše onaj medijski, može biti ključna pomoć da se prava žrtava napokon priznaju. Imajući u vidu kako je jučer obilježen Međunarodni dan podrške za žrtve torture, smatramo posebno važnim da mediji ovom prilikom ukažu na brojne prepreke sa kojim se žrtve, najčešće samostalno, moraju nositi”, ističu iz organizacije TRIAL.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.