Električni romobili u RS-u moraju biti registrovani, vlasnici potvrdu plaćaju 20 KM

Bh. entitet Republika Srpska zakonski je regulirao kretanje lakih ličnih električnih vozila na putevima. Vlasnici trotineta imaju ih obavezu registrirati te platiti 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a izmjenama entitetskog Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima koji je na snagu stupio još prošle godine, predvidjelo je reguliranje korištenja električnih trotineta/romobila i ostali lakih električnih vozila.

Ranije ovoga mjeseca na snagu je stupio Pravilnik o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde vlasnicima takvih vozila.

Zakon predviđa da je vlasnik dužan platiti troškove izdavanja identifikacione potvrde i naljepnice u iznosu od 20 KM.

Osim registracije, u RS-u je regulirana i brzina kretanja trotineta/romobila po trotoaru do 6 kilometara na sat, dok za svaku bržu vožnju građani moraju koristiti saobraćajnicu.

Lako električno vozilo definirano je kao vozilo na točkovima koje se djelimično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe koje se potpuno ili djelomično napaja iz samostalnog izvora energije sa ili bez sistema samobalansiranja, te ima napon baterije do 100 VDC, odnosno integrirani punjač sa ulazom za baterije do 240 VAC.

Laka lična električna vozila zakon razvrstava u četiri klase:

Klasa 1 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta,

Klasa 2 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta,

Klasa 3 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta,

Klasa 4 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

Lice koje koristi lako električno vozilo mora posjedovati potvrdu i naljepnicu, imati više od 14 godina, posjedovati potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, te za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu.

(klix)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.