U Zagrebu obilježen Dan bijelih traka

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u saradnji s Udrugom Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, u Bosni i Hercegovini, 1992. godine organizirali su obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu.

Stotinjak sudionika okupilo se na ovogodišnjem obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, u prolazu Harmica.

Podjelom informativnih letaka i vezivanjem bijelih traka prolaznicima i sudionicima događanja i ove godine, po deveti put u Zagrebu, hrvatsku javnost želi se podsjetiti na zločin koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine, piše Anadolija.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić, organizator okupljanja, podsjetio je kako je ovo okupljanje posvećeno žrtvama, Hrvatima i Bošnjacima, koji su kao znak raspoznavanja oko ruku i na svojim kućama morali istaknuti bijele trake.

‘Zlo se ne smije zaboraviti’

„Radi se o Hrvatima i Bošnjacima koji su živjeli na tom području. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji s Udrugom Stara Rijeka je jedina organizacija u Gradu Zagrebu koja obilježava sjećanje na bijele trake i jedini na području Hrvatske koji obilježavaju ovaj datum. Žrtva Hrvata u manjem entitetu, ali i njihov položaj danas na tom prostoru u Republici Hrvatskoj je zanemaren”, izjavio je Hodžić.

Ne smije se zabraviti zlo koje se dogodilo nevinim ljudima u Prijedoru i okolini i koje podsjeća na holokaust, kako se to zlo ne bi nikada nikom ponovilo, poruka je koja je odaslana sa skupa na Trgu bana Jelačića koji je zbog kiše održan u prostoru prolaza Harmica.

Program se održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.