30 godina od formiranja logora Trnopolje

26. maja 2022. godine, navršava se punih 30 godina od formiranja jednog od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora na prijedorskoj regiji, logora Trnopolje, čije je formiranje bilo uvod u strašne zločine koji su potom počinjeni nad građanima prijedorske regije nesrpske nacionalnosti, prvenstveno u logorima Keraterm i Omarska te na Korićanskim stijenama, ali i protjerivanje cjelokupnog nesrpskog stanovništva prijedorske regije.

Logor Trnopolje poznat je po “slikama sa žice” preživjelog logoraša-svjedoka Fikreta Alića, ali i po činjenici da je kroz ovaj logor, prema MKSJ u Hagu, prošlo oko 23.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, po čemu je najmasovniji logor za civile od Drugog svjetskog rata.

O logoru Trnopolje svjetska javnost je saznala 5. augusta 1992. godine kada je ITN-televizija prikazala snimke logoraša iza bodljikave žice.

U jednom od izvještaja Ujedinjenih nacija, o logoru Trnopolje stoji: “U logoru Trnopolje nisu rijetka ubistva i mučenja. Uznemiravanja i maltretiranje su bila pravila, a ne izuzetak. Od teških zločina izvršenih nad zatočenicima, najčešća su silovanja. Ova zlodjela su se najčešće vršila noću. Noćni terori zbog eventualnog odvođenja na silovanje ili drugih vrsta zlostavljanja su nanijeli ozbiljne duševne patnje, čak i na one zatvorenike koji su nakratko boravili u logoru. Mnogi zatočenici se nikada više nisu vratili nakon što su udaljeni iz logora. Ostali bivši logoraši tvrde da je bilo trenutaka kada im je naređeno da vrše zakopavanje nesrba, koji su ubijeni, u poljima i livadama oko logora.”

Nekoliko stotina logoraša iz ovog i drugih prijedorskih logora svoj život je okončalo strijeljanjima od strane interventnog voda policije Prijedora, na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, gdje su rijetki pojedinci preživjeli skokom u ambis Korićanskih stijena, netom prije strijeljanja ili padom nakon ranjavanja.

Mali broj lica osuđeno je za sistemski zločin nad građanima prijedorske regije u periodu 1992-1995., iza kojeg je stajala kompletna struktura kako lokalnih vlasti tako i nelegalnih i nelegitimnih srpskih vlasti na tlu BiH, a što je rezultiralo sa preko 50.000 protjeranih (kompletno nesrpsko stanovništvo), na stotine silovanih, te 3.176 ubijenih, od čega 102 djece.

Još je poraznija činjenica da lokalne vlasti u Prijedoru, svih ovih godina, bezobrazno ignoriraju i čak otvoreno opstruiraju nastojanja udruženja prijedorskih žrtava i porodica ubijenih za izgradnjom spomen-obilježja u znak sjećanja na njihove najmilije.

U organizaciji regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka održat će se redovna godišnja posjeta prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora “Trnopolje”.

Komemoracija će se održati u četvrtak 26.maja 2022. godine sa početkom u 10:00 sati ispred društvenog doma MZ Trnopolje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.