Uskoro će nam za ulazak u EU trebati ETIAS formular: Evo šta to znači

Državljanima zemalja koji nisu članice Evropske unije uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati popunjen tzv. ETIAS formular, koji će se naplaćivati oko sedam evra. Iako je ova informacija u prvi mah izazvala paniku bh.građana, mjesta za paniku nema, kažu upućeni. Svrha je pojačati sigurnost i kontrolu putovanja, a obrazac će, prema prvim informacijama, vrijediti tri godine.

Takozvani ETIAS sistem obuhvata ukupno 63 države, među kojima su i Velika Britanija, SAD, Kanada, Australia, zemlje Južne Amerike, ali i Zapadnog Balkana. Građani BiH tako bi uskoro mogli da plaćaju za ulazak u Evropsku uniju pa tako i Hrvatsku, što je u prvi mah, izazvalo negodovanje.

Dodatna ograničenja na evropskim granicama, pojedinim građanima, međutim, nisu važna jer kako kažu, ne planiraju da je pređu.

“Pretjerano ne pratim trenutnu situaciju zbog svoje nepotrebe za putovanjem”, govore nam neki.

Tamošnje vlasti navode da je osnovna svrha sistema jačanje bezbjednosti i kontrole putovanja, ali i da putnici izbjegnu birokratiju i zadržavanja na granicama. Vjerujući tome, možda neće predstavljati administrativni, ali hoće li finansijski problem, s obzirom na to da putnici za ovaj obrazac moraju da izdvoje sedam evra?

“Mislim da je on uveden sa dobrom namjerom u smislu da bi to trebalo da vrijedi tri godine”, navodi nam građanski aktivista Zoran Pusić.
Kako će izgledati postupak dobivanja formulara?

A to je, poređenja radi, znatno duže nego što je to slučaj sa šengenskom vizom. Postupak, otprilike, izgleda ovako, a traje svega 15-ak minuta: Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU, pa tako i u Hrvatsku, prijavu će popunjavati u elektronskoj formi. Loša strana je što se dozvola može čekati i do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

“Tada, podatke koje ste dali, taj sistem provjerava u smislu dolazite li iz područja gdje je veliki broj slučajeva zaraze, ili ako ste na nekim međunarodnim potjernicama. Ako su svi podaci uredu, ako nema nikakvih prepreka za ulazak u EU tada dobijate posebnu potvrdu da možete ući”, pojasnio je hrvatski saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Nezvanično, neće se tražiti informacije o zdravstvenom stanju, pa ni u vezi sa vakcinacijom protiv kovida, imunizacijom, oporavkom ili testiranjem. Određene kategorije oslobođene su ovih naknada.

“Maloljetnici ne bi trebali ispunjavati taj formular, a ni penzioneri. Ako putujete samo jednom sedam evra je puno, ali ako putujete više puta, onda vam je to malo”, dodaje aktivista Pusić.

Odobrenje, međutim, ne mora da daje i automatsko pravo na ulazak u neku evropsku državu, već se konačna odluka donosi na graničnom prelazu.

(N1)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.