Državljani Bosne i Hercegovine više ne trebaju “razlog” za putovanje u Hrvatsku, ali covid-potvrde ostaju

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o ukidanju brojnih mjera koje su uvedene zbog koronavirusa, a izmjene se odnose i na putovanja odnosno ulaske u zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović saopćio je da za državljane trećih zemalja (među kojima je BiH) ostaje na snazi privremeno ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske, ali uz određenu relaksaciju.

U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena u novoj je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi.

Državljani trećih zemalja (među kojima je BiH) koji će dolaziti u Hrvatsku, moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uslove odnosno dovoljno je da posjeduju covid potvrdu.

Podsjetimo, uz dokaz o vakcinaciji ili prebolovanom covidu ili negativan test, državljani BiH do sada su morali imati i opravdan razlog zbog koje ulaze u Hrvatsku. Tako su, u slučaju turističkog putovanja, morali imati potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smještaju u hotelu, kampu ili kod privatnog iznajmljivača koje su trebali pokazati na graničnom prijelazu.

Dakle, to više neće biti potrebno, dok potvrde o vakcinaciji, prebolovanom covidu ili negativan test do daljnjeg ostaju na snazi.

Što se tiče osoba koje će u Hrvatsku dolaziti iz EU, njima više neće biti potrebne ni covid potvrde. Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine.

Također, od subote 9. aprila EU digitalne covid potvrde više neće biti uslov za održavanje događanja ili okupljanja, odnosno odlazak na neka mjesta na području Republike Hrvatske, ali niti za prelazak granice RH za osobe koje dolaze s područja EU. EU digitalne covid potvrde ostaju uslov samo za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.