Za ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru osumnjičen Adel Kabaš iz Sarajeva

U istrazi oko ubistva načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašić na meti policije su se našli žestoki momci, a Adel Kabaš se za sada dovodi u direktnu vezu sa ubistvom, potvrđeno je za Srpskainfo.

Kabaš je označen kao veoma opasna osoba, a već nekoliko mjeseci nalazi se na Interpolovoj crvenoj potjernici zbog ubistva jednog od vođa navijača FK Željezničar iz Sarajeva.

Osim Kabaša, policija je već dva puta uhapsila Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora. Takođe riječ je o opasnoj osobi, koja za sebe ima već presudu za pokušaj ubistva, ali dovođen je u vezu sa još nekim teškim krivičnim djelima.

Podsjetimo, Bašić je ubijen u ponedjeljak oko 6.50 časova kada je iz svog stana u naselju Pećani krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor.

Ubica ga je čekao u blizini zgrade, te mu je prišao sa leđa i iz neposredne blizine ispalio mu hitac u potiljak. Bašić je preminuo na licu mjesta.

Nakon mučkog ubistva, ubica je pobjegao u pravcu okolnih zgrada i to su snimile kamere sa pojedinih zgrada, ali tu mu se gubi svaki trag i već četiri dana policija ga ne može pronaći.

Zbog sumnje da se sakrio u nekom od stanova u pomenutom naselju, policija je obavila pretrese u svim zgradama, međutim nisu ga pronašli.

Nakon toga policija objavljuje foto-robot osumnjičenog, a ubrzo je utvrđeno da se na foto-robotu nalazi Kabaš.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da sam podatak da je Kabaš za sada glavni osumnjičeni za ubistvo, potvrđuje i sumnja da se ovdje radi o naručenom ubistvu.

– Sam način izvršenja i hladnokrvno pucanje u glavu čovjeku, potvrđuje da se radi o profesionalnom ubistvu. Osim pronalaska Kabaša, veoma je bitno utvrditi i ko je naručio ovo ubistvo – ističe sagovornik Srpskainfo.

Kabaš do sada nije imao teških krivičnih djela na području RS, dok u Sarajevu važi za veoma opasnu osobu.

Kao što smo naveli, za Kabašom policija traga zbog ubistva Mehmeda Meše Ramića, a koji je usmrćen sredinom decembra prošle godine.

On i njegovi prijatelji su ubili Ramića zbog ranijih sukoba koji su imali. Te kobne večeri su se sreli na semaforu u Sarajevu i tada dolazi do svađe između njih, a uskoro i pucnjave.

Nakon ubistva Kabaš je pobjegao, a prema izjavama njegovih pomagača oni su ga odvezli u pravcu graničnog prelaza sa Crnom Gorom.

Osim toga, takođe je i ranije bio osuđivan za teška krivična djela.

On je presudom Opštinskog suda u Sarajevu osuđen 23.januara ove godine na kaznu zatvora od sedam mjeseci.

Istom presudom predložena je i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta.

Kabaš je i osuđivan i 2018.godine. Prema presudi Opštinskog suda u Sarajevu on je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Međutim, ova kazna je zamijenjena radom za opšte dobro na slobodi u trajanju od 90 dana.

Sličan kriminalni dosije ima i Dalibor Railić, a koji je danas predan u nadležnost Tužilaštva BiH zbog drugog djela, a policija sumnja da je povezan sa ubistvom Bašića.

Njega je policija prvo uhapsila zbog ubistva Bašića i nakon kriminalističke obrade predat je u nadležnost prijedorskog tužilaštva. Nakon saslušanja tužilac je donio odluku da se on pusti na slobodu, ali prilikom izlaska iz zgrade Tužilaštva policija ga je ponovo uhapsila.

– Ovaj put osim zbog ubistva Bašića, uhapšen je i zbog povezanosti sa kriminalnom grupom na čijem čelu je bio Dušan Lovrenović iz Gradiške, a koja je razbijena akcijom „Storidž 2“ – kaže izvor Srpskainfo.

Ovaj put ga je policija predala u nadležnost Tužilaštva BiH.

Protiv Railića je 2020. godine potvrđena optužnica zbog toga što je sa još jednom osobom Prijedorčanina više puta izbo nožem. Ta osoba je nakon par godina ubijena.

Railić je bio osuđen i na 32 mjeseca i zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića, ali mu je 2011. godine pomilovanjem kazna smanjena za šest meseci. On je zločin počinio 29. novembra 2007. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.