KOZARAC-Jutarnji trač…

 

U Bosni radi onaj  koji se nije snašao, a bune se oni koji ispadnu iz tala, i to je sva filozofija, nemoj biti zbunjen… Možeš biti lud koliko hoćeš, ali zbunjen nikako, odtuda i ona narodna o ludom i zbunjenom, znate onu “U Bosni ti lud zbunjenog, da prostiš…”

Sad kako je zimsko vrijeme, jutarnji je život zanimljiviji od noćnog provoda. Posebno dio oko škole, u pola deset za vrijeme velikog odmora, gdje  se čuje dječija graja,

Navečer se već svi učahurimo, neko po sjelima, neko na par mjesta u čarsiji i ćumuraj, dan za dan, čekaj da kesten napupi…

img_1415

img_1424

img_1422

Držeći se stare Kozaračke poslovice:”Hvali more, drž’ se obale”, krenuo sam  tražiti sreću vani i živjeti život evropskog čovjeka.

I moram priznati da sam bio oduševljen sistemom, radnim vremenom, jbt. gazda te uopšte ne kandžija, smiješ i jesti u toku radnog vremena, još i plata redovna, plus taj topli obrok.

img_1427

img_1430

Svaki dan sam bio u centru Osla, razvozio mlijeko od radnje do radnje, maštao da kad dođem kući da otvorim autopraonu, da uložim kad se vratim.

I super je zaista sve bilo. Zima je isto jaka. Kao kod nas u sred januara, tako je tamo nekih pet, šest mjeseci, i taman sam se bio navikao.

img_1438

Al’, najgore mi bilo što nije bilo nikoga da mu kažem, vidi me!

Inače sam komunikativan, al’ uspio sam napraviti kontakt tek s par ljudi, i od njih par jedan je moj bivši školski, i to je to, dan za dan, kad te uhvati kolotečina na zapadu, onda tek ne znaš kud bi bježao…

Bio sam i na istoku, tad je bilo teško stanje, mogu misliti kako je tek danas.

img_0202

 

img_0201

img_1063

I tako, nakon izvjesnog vremena, još kad sam se poželio domovine i mirisa duvara, odlučio sam ponovo vratiti se kući.

Barem sam stekao neko radno iskustvo pa se sada iskreno nadam da ću imati posla kada Juso pokrene mlijekaru.

Kad sam mogao razvoziti mlijeko po Oslu, što ne bih mogao i po Unsko-Sanskom Kantonu 🙂

Na kraju sam se vratio starom poslu, cijepanju drva i pisanju tračeva, ne vjerujete?

A živimo u post-truth vremenu!

img_1064

Selam Kozarac, 😉

img_0186

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.