Putin objavio početak vojne operacije: Rusija napala Ukrajinu

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je objavio kako je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio početak vojne operacije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao „neizazvani i neopravdani“ napad na Ukrajinu, najavivši kako će svijet „držati Rusiju odgovornom“.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao Putina da „zaustavi trupe u napadu na Ukrajinu“.

Ukrajina je danas zatvorila zračni prostor za civilne letove zbog visokog sigurnosnog rizika, pošto je prethodno agencija Evropske unije za sigurnost u avijaciji (EASA) upozorila avio-kompanije da izbjegavaju letove iznad Ukrajine.

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Eduard Basurin izjavio je danas da se u DNR vode borbe duž cijele linije razdvajanja.

Basurin je pozvao ukrajinske vojnike da polože oružje.

Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivzračnu odbranu i zračne snage visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

“Vojna infrastruktura, sistemi protuzračne odbrane, vojni aerodromi i zračne snage u Ukrajini neutralizirani su oružjem visoke preciznosti”, navedeno je u saopćenju.

Specijalna vojna operacija u Donbasu ne predstavlja prijetnju za civile u zemlji, tvrdi službena Moskva.

No, Kijev je rekao da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.