“Ping pong za bolje međusobno upoznavanje”

“Ping pong za bolje međusobno upoznavanje” naziv je projekta koji se realizuje u saradnji Humanitarne organizacije Kozarac, Udruženja građana “Optimisti2004-Kozarac” i Osnovne škole “Kozarac”. Cilj projekta je uključivanje mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti u zajednicu kroz besplatne sportske aktivnosti i na taj način uključiti što veći broj mladih u sport i sve ono što sport nosi, a to je i nadmetanje i pobjeda i poraz, ali i druženje i jedan zdrav život.

Također sa ciljem osvještavanja građana o važnosti projekta kojim se želi postići unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti, te svih osoba u nepovoljnom položaju.  

Ovim projektom obezbjeđeni su besplatni termini za igru, dva puta sedmično u trajanju od dva sata, utorkom od 17-19 sati i petkom od 16-18 sati i igraće se do kraja mjeseca marta kada je planiran i turnir kao završni događaj projekta, gdje će mladi, kroz takmičenje na turniru imati priliku prikazati usvojena znanja, družiti se i zabaviti a najuspješniji učesnici dobiće  simbolične nagrade i diplome.

Iako se često smatra društvenom relaksacijom, stoni tenis je zapravo vrlo kompleksan sport. On uključuje aktivnost cijelog tijela. Ping-pong obuhvata tjelesne, umne i emotivne napore igrača te donosi puno zdravstvenih dobrobiti za tijelo i um.

Osnovne karakteristike stolnog tenisa su brzina, okretnost i koncentraciju na lopticu. Zato su profesionalni igrači vrlo vješti u koordinaciji uma i pokreta. I kod rekreativnih igrača ovaj sport snažno razvija mentalnu preciznost. Ona se očituje u brzom razmišljanju, povećanoj kreativnosti te sposobnosti rješavanja raznih problema.

S obzirom na to da u ping-pongu trebate predvidjeti protivnikov udarac, mozak koristi prenatalni korteks koji je zaslužan za strateško planiranje. Kako je ovaj sport aerobna vježba, istovremeno se aktivira i hipokampus, dio mozga odgovoran za pamćenje i dugotrajno sjećanje.

Stoni tenis je vrlo brzi sport koji se igra na malom stolu, pa se kod igrača razvijaju odgovarajući motorički pokreti, odnosno refleksi. Kako je udaljenost među igračima mala, potrebna je velika preciznost u igri. Tako se razvijaju refleksi fine motorike.

Igrač u kratkom vremenu treba uložiti veliki napor nakon kojeg slijedi trenutak opuštanja ili odmora mišića, što dovodi do brzog razvoja psihomotoričkih sposobnosti.

Ovaj sport stimulira mentalne sposobnosti koje se očituju u koordinaciji oka i ruke. Stoni tenis zahtjeva koncentraciju, a bitan element za usklađenost pokreta je taktika ili strategija. Mlađi igrači ovom igrom oštre svoje reflekse i profesionalno su uspješniji od starijih. No, i sredovječni igrači imaju koristi jer će se i kod njih nakon nekog vremena poboljšati usklađenost djelovanja oka i ruke.

Ako ste možda bili na operaciji koljena ili imate problema s kičmom i gležnjevima, tada je stolni tenis najbolji sport za vas. To je zato što on ne opterećuje zglobove. Stoga su mnogi u ovom sportu pronašli idealan oblik rekreacije. Ping-pong pomaže ojačati mišiće, a ne djeluje opterećujuće na zglobove poput drugih sportova.

Stoni tenis štiti od demencije i od Alchajmerove bolesti tako što održava vaš mozak britkim, a vas čini oštroumnima. Ovaj sport znatno poboljšava dotok krvi u mozak. Time se poboljšavaju kognitivne ili spoznajne funkcije, što u velikoj mjeri sprečava propadanje moždanih stanica.

Kod igrača stonog tenisa razvija se sposobnost da brzo reagiraju i promijene smjer svog kretanja te da ostanu u balansu. Prateći lopticu koja se kreće prema vama, kao i putanju kojom ona dolazi, vaši refleksi i ravnoteža značajno će se razviti i popraviti.

Ako igrate stolni tenis samo sat vremena, sagorjećete oko 270 kalorija. Uzmete li u obzir i to da je ovaj sport zabavan, a igrači su često vrlo zainteresovani i predani, ping-pong može postati učinkovit način da izgubite višak kilograma.

Stoni tenis otvara brojne mogućnosti za bolje međusobno upoznavanje.

S obzirom na to da ovu igru igraju i mlađi i stariji, ping-pong potiče komunikacijske sposobnosti i stvara prijateljstva, nezavisno o godinama učesnika.

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.