Humanitarna organizacija Kozarac-Ujedinjeni možemo i bolje i više!

Dragi naši članovi, cijenjeni donatori, komšije i prijatelji, bliži se kraju 2021. godina i došlo je vrijeme da napravimo kratki izvještaj rada i aktivnosti Humanitarne organizacije Kozarac za proteklu godinu, šta smo uspjeli odraditi a šta nismo te šta planiramo raditi u narednoj 2022. godini.

Šta smo zajedno uradili u 2021-oj?

Aktivnosti koje smo realizovali mogu se podjeliti u nekoliko kategorija. Prva je bila osnovna pomoć ugroženim porodicama, kojom smo podjelili 259 namjenskih prehrambenih paketa. Imali smo 25 uplata za potrošenu električnu energiju i 15 nabavki medikamenata. Podjelili smo 29 paleta drveta za ogrijev. Četiri porodice dobile su po kravu a također četiri porodice po 10 ovaca. Za jednu osobu uplatili smo hranu za godinu dana, pomogli smo u finansiranju dvije operacije i jedan medicinski pregled. Kupili smo jednu mašinu za pranje veša i četiri dječije garderobe. Organizovali smo prevoz i podjelu krompira i finansirali dvije obrade zemlje za sjetvu krompira. Platili smo troškove jedne dženaze.

Pored pružanja ove osnovne pomoći našim najugroženijim porodicama davali smo podršku osobama koje su izrazile želju da rade a kojima su nedostajala sredstva za alat ili druge potrebe. U cilju ove pomoći kupili smo i podjelili pet trimera za održavanje zelenih površina i jedan polovan traktor kosilicu. Obezbjedili smo najlon za četiri plastenika, a za tri plastenika sadnice za uzgoj povrća. Devetnaest porodica dobilo je 50 a tri porodice po 30 pilića za uzgoj dok su dvije porodice dobile koke za proizvodnju jaja. Donirali smo jedan inkubator za piliće i jedan masažni krevet.

Uz ove aktivnosti realizirali smo nekoliko projekata u lokalnoj zajednici za djecu i omladinu. Izgrađeno je dječije igralište u parku Osnovne škole Kozarac, kupljeni su vanjske igračke za vrtić u Kozarcu, nošnja za članove KUD Kozara i jedan školski pribor. Finansirali smo troškove za gorivo za radove na stadionu FK Bratstvo, pomogli u opremanju Spomen sobe Fikret Hodžić i kancelarije UG Optimisti2004 koja je izgorjela u požaru. Kupili smo alat za domare u školama u Kozarcu i Trnopolju i kosilicu za podružnu školu u Kamičanima.

Pored svega nabrojanog, želimo istaći da smo ovim aktivnostima uspjeli udružiti blizo 500 donatora, članova HO Kozarac što je ohrabrujuće za buduće aktivnosti a naše su želje i nade da će se ovaj broj povećati, da će naši Kozarčani prepoznati ovaj naš trud i zalaganje i pridružiti nam se da možemo još više i bolje pomoći razvoju i kvalitetu življenja u našem Kozarcu.

U našem dosadašnjem radu, u relativno kratkom vremenskom periodu, uspjeli smo pomoći ili dati podršku u 150 slučajeva. Nažalost nismo uspjeli pomoći svima koji su uputili zahtjev za pomoć i prioritet u dodjeli bili su socijalno najugoženiji građani. Naravno, niko neće biti zaboravljen I vremenom će se I tim slučajevima izaći u susret i dati podrška.

Pored nabavki alata i mašina, radili smo na povezivanju sa poslodavcima, apelovali na kupovinu domaćih proizvoda reklamiranjem domaćih proizvođača povrća. Sufinansirali nabavku tri plastenika, koja će se realizovati naredne godine. Tokom ovih aktivnosti ostvarili smo kontakte sa mnogo osoba iz javnog života, humanista, poduzetnika i savjetovali se s njima o načinu daljnjeg rada, osnaživanju same organizacije sa ciljem kvalitetnijeg djelovanja.

Šta planiramo u 2022-oj?

Za narednu 2022. godinu imamo dosta planova, pored redovne pomoći najugroženijim članovima zajednice, prvi je povečati broj članova organizacije, od kojeg najviše i zavisi mogućnost rada. Pojačati komunikaciju i saradnju sa drugim organizacijama, udruženjima i pojedincima za realizaciju projekata od zajedničkog interesa.

Poruka

Ovom prilikom želimo da se iskreno zahvalimo svima koji su doprinijeli da se sve ovo navedeno i realizuje, našim članovima i donatorima i drugima koji su na razne načine pomogli u radu Humanitarne organizacije Kozarac. Ujedno pozivamo naše kozarčane da nam se pridruže da zajednički radimo.

Ujedinjeni možemo i bolje i više!

Radni tim
Humanitarna Organizacija Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.