Upoznajmo Blihu i njene ljude – projekcija jedinstvenog filma u Sanskom Mostu

Pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma “Bliha i njeni ljudi” koji govori o rijeci Blihi i ljudima koji su uz nju vezani.

Bliha je lijeva pritoka rijeke Sane, rijeka u sjeverozapadnom dijelu BiH koja cijelim tokom teče na području općine Sanski Most i čini je prepoznatljivom i uveliko omiljenom turističkom destinacijom, zbog čuvenog Blihinog skoka – vodopada Blihe.

Film potpisuje zaljubljenik prirode i BiH, videograf David Lemmerer a rađen je u produkciji Centra za životnu sredinu u sklopu kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva”.

Ovaj film prati tok rijeke Blihe koja sakuplja priče i slike, sjećanja, djelatnosti, ali i različite događaje i perspektive ovog kraja. Krećući se uzvodno njenim tokom pratimo ljudske priče i dobijamo saznanja o rijeci te ovom kraju sa brojnim prirodnim i kulturno-historijskim vrijednostima, ali i o tome da se radi o području koje se i suočava sa jednim značajnim ekološkim izazovom.

Prva, zvanična premijera filma zakazana je danas u centru Sanskog Mosta,

Četvrtak, 04. novembar, od 17 h

na adresi Stare vijećnice – JU “Narodna biblioteka” Sanski Most.

Nakon prikazivanja filma na istoj adresi Narodne biblioteke predviđeno je zajedničko druženje, kao i otvorena diskusija s ciljem boljeg razumijevanja, umrežavanja, te identifikacije i pronalaska učinkovitih rješenja zaštite ovog područja i rijeke Blihe.

Podsjećamo, početkom oktobra u Fajtovcima kod Sanskog Mosta, samo za učesnike filma i mještane održana je posebna projekcija, pretpremijera filma “Bliha i njeni ljudi”, a akteri filma su se složili da je ovaj film adekvatno sredstvo za upoznavanje šire javnosti sa problemima i izazovima s kojima se susreću, te za zajedničku komunikaciju u cilju očuvanja i zaštite cijelog područja.

Nadamo se da ćete se pozitivno odazvati našem pozivu i da ćete nam se pridružiti u inicijativi za očuvanjem Blihe i zajednica koje žive uz nju.

Srdačan pozdrav. Vidimo se u Sanskom Mostu.

***Pozivamo učesnike da se pridržavaju svih epidemioloških mjera u vezi sa pandemijom COVID-19, uz uvažavanje distance i nošenje zaštitne maske.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.