Jusuf Arifagić o autoputu Banja Luka – Prijedor: Neko trguje našim sudbinama

Postojeća trasa autoputa Banja Luka – Prijedor ide kroz Kozarac, a planirano je da prolazi preko zemlje na kojoj je sada mekteb u mjestu Kamičani, zatim vakufske parcele, ali i pored farme Jusufa Arifagića, čovjeka koji je preživio tri prijedorska logora.

Arifagić je najveći proizvođač mlijeka u RS, a na farmi ima više od 1.000 norveških krava.

Kaže da je bilo više alternativa koje su predlagali građani Kozarca i politički lideri Bošnjaka u RS te dodaje da su zahtijevali da linija autoputa ide obroncima Kozare ili južno, da zaobiđe Kozarac i ostala naselja.

Naši politički lideri su u samom početku išli s maksimalističkim zahtjevima, narodu se pričalo ono što želi čuti, ne razmišljajući o rješenju s jasnim stavom da se autoput treba graditi. Nikada nismo bili protiv autoputa – rekao je Arifagić za „Avaz“.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, obećao je mještanima s većinskim srpskim stanovništvom da će se na tim dijelovima put pomjeriti. Narodna skupština RS zakonom je proglasila gradnju autoputa javnim interesom. Klub Bošnjaka u NSRS je, kako tvrdi Arifagić, bio spreman da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Na tome se radilo, i onda, kao grom iz vedra neba, sve je zaustavljeno. Neko je tražio da se to zaustavi onog momenta kada se krenulo s obilježavanjem trase autoputa, ljudi vidjeli da im on prolazi ispred ulaznih vrata, da ruši mekteb i ide preko vakufske imovine na kojoj je mezarje – kazao je naš sagovornik.

Dodaje da su na udaru i neke firme koje su otkupile zemljište i dobile sve dozvole. Time su, kako ističe, svaki daljnji razvoj i investicija zaustavljeni. Arifagić je napomenuo da autoput ide i pored Ukrajinske crkve te zemljom koja je u njenom posjedu.

– Ispred štala bi se trebao graditi nadvožnjak. Ispušni plinovi, buka i sve negativno će završiti u štali. Izganjao sam sve dozvole. Proizvodi s farme imaju evropski izvozni broj. Ne mogu da vjerujem da neko trguje našim sudbinama. Ovako će se nanijeti šteta i Prijedoru, i RS i BiH, jer, sigurno, ovdje više neće doći investitori. Angažirali smo tim advokata, pokušavamo zaštititi svoju imovinu – istakao je Arifagić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kazali su da je trasa autoputa zakonski usvojena i obavezujuća za sve učesnike u izgradnji ove važne saobraćajnice.U samom postupku izrade i usvajanja, kako navode, uključeni su svi zainteresirani, održano niz sastanaka sa mještanima, predstavnicima mjesnih zajednica kao i predstavnicima naroda nakon čega je urađena korekcija trase u dijelu MZ Kozarac koja je na kraju usaglašena.

U svakom slučaju, mještani Kamičana i Vakufska direkcija imali su priliku učestvovati u postupku donošenja plana u više navrata, putem ličnog prisustva ili predstavnika i mogli su staviti svoje primjedbe – kazala je Gorjana Rosić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.