Crvene ruže na kamenoj grobnici za duše ubijenih Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

Na Korićanskim stijenama na Vlašiću danas je obilježena 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, a na mjestu ubijanja su proučeni odlomci iz Kur'ana i odata počast.

Dvadesetdevet godina je prošlo od stravičnih scena ubistva 224 logoraša različitih nacionalnosti koji su ciljano dovedeni na lokaciju Korićanskih stijena gdje su bačeni u provaliju, a zatim zatrpavani kamenjem. Sloj kamenja, sloj tijela, scene su koje su zatekli oni koji su radili ekshumaciju, a koja još uvijek nije završena.

O stravičnim sjećanjima porodice ubijenih ne mogu pričati ni 29 godina poslije.

Alemi Lihović je ubijen sin od 17 godina, ali i drugi muški članovi porodice.

“Ubijeni su 1992. godine, 14. augusta, poubijali su ih, nas su otjerali. Pronašli smo nešto malo kostiju, identifikovali smo ih u Visokom. Bila sam protjerana iz Bosne, sada sam se vratila i nije lako”, kazala je Lihović.

Derviša Duratović svoj mir i zadovoljstvo pronalazi učeći Ja-Sin suru iz Kur'ana na mjestima zločina.

“Svake godine dolazim ovdje iz Prijedora, samo prošle godine nisam bila. Nigdje ne hodam, ali ovo ne mogu napustiti. Nikoga nemam, sama živim, sina od 20 godina sam izgubila u Omarskoj. Teško mi bude, po mjesec dana bolujem, ali sve je od Boga”, kazala je Duratović.

Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u BiH, je kazao da lokacija Korićanskih stijena najbolje govori o tome šta se htjelo uraditi i šta se uradilo.

“Neminovno je povezati posjete Hrastovoj glavici, Omarskoj, i žalosno je da dio logoraša, koji su iz ovih logora s prijedorske regije, ovdje okončalo život. Ljudi koji su ovo uradili svjesni su, vidite gdje se to dogodilo i znalo se šta će se dogoditi ljudima koji su ubijeni ovdje. Posljednje presude Haškog suda, zabrana negiranja genocida, su strateški pomaci koji se dešavaju. Sve te stvari je potrebno spojiti kako bismo bili kvalitetna država, ali moramo dati svoj doprinos u istini za sve”, kazao je Omerović.

Zločin na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora. Razmjena “žive za žive”, pretvorena je u kako je rečeno, “mrtvi za mrtve”. Preživjeli su svjedočili, ispričali istinu, a zločinci osuđeni.

Program je završen bacanjem crvenih ruža s Korićanskih stijena u provaliju gdje je pronađena masovna grobnica.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.