Zahtjev za izmještanje trase auto-puta Banjaluka-Prijedor nije opravdan

Dan nakon protesta stanovnika mjesnih zajednica Verići, Bistrica i Lamovita, na kojima su tražili izmjenu trase auto-puta Banjaluka-Prijedor zbog, kako kažu, rušenja velikog broja stambenih objekata, stigao je odgovor nadležnih republičkih institucija. Iz resornog ministarstva navode da zahtjev za izmještanje trase nije opravdan, jer svako odstupanje od sadašnje dovelo bi do novih, čak i većih rušenja stambenih objekata.

Nakon sastanka radne grupe, kojem su prisustvovali i učesnici jučerašnjeg protesta, analizirano je moguće odstupanje trase auto-puta na ovom području, na kojem je zaključeno da sve varijante koje su predstavnici ovih mjesnih zajednica predložili uslovljavaju nova rušenja, čak i veća nego što su sada, ističu iz resornog ministarstva. Dodaju da je u ovoj fazi usvojeni plan primjenjiv.

– Zakon je predvidio i mogućnost izmjene plana. Isto tako, mi nemamo ništa protiv toga da se pokrene izmjena plana, ukoliko je ona opravdana, ali bojim se da u ovom momentu svi ti prijedlozi koji dolaze sa druge strane nisu opravdani – istakao je pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno uređenje Dragan Јevtić.

Osim toga što bi se izmjenom trase pojavili novi objekti za rušenje, to bi i značajno povećalo troškove izgradnje samog auto-puta, tvrde u Ministarstvu.

– Sama trasa bi se povećala u dužini, samim tim mi bismo odstupili od koncesionog ugovora, i sve to bi iziskivalo značajne finansijske troškove po Vladu Srpske odnosno Republiku Srpsku – dodao je Јevtić.

S tehničkog aspekta, ovo je najbolje rješenje, tvrde i u Institutu za građevinarstvo Republike Srpske. Kažu da na spornim lokacijama nije moguće isprojektovati trasu, a da se ne sruši niti jedan objekat, što su i prezentovali stanovništvu. Dati su im i prijedlozi za dodatne pregovore o rušenjima.

– To je bilo prije nekih mjesec dana. Mi od tada nemamo nikakvu povratnu informaciju. Stanovnicima je dat rok od 10 dana da daju komentare i nisu se oglašavali, čak ni u Verićima, gdje smo im dali katastarske izvode sa novim varijantama – kaže Dušica Lemez iz Instituta za građevinarstvo Republike Srpske.

Sa protesta koji je juče održan upućen je zahtjev da se trasa auto-puta Banjaluka-Prijedor kroz tri mjesne zajednice izmjesti 800 metara južno od sadašnje, čime bi, kako tvrde, veliki broj stambenih objekata bio sačuvan.

– Put neće ići od Verića do Lamovite ako bude išao preko naših kuća. Imate Verića Polje, Bistričko Polje, Omarska polje, pa tamo pravite put 2.11 – poručio je na protestu Oliver Rubin iz Lamovite.

Učesnici protesta istakli su da će biti istrajni u namjeri da trasa auto-puta u njihovim mjesnim zajednicama bude promijenjena.

 

(rtrs)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.