Bitno je sjećati se i pričati o stravičnim zločinima

Tačno 102 ruže za 102 prerano ugašena života u rukama učesnika mirne šetnje obilježile su Dan bijelih traka u Prijedoru.

Učesnici šetnje u Prijedoru danas su prvo posjetili lokaciju na kojoj je planirana gradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora. Sa suzama u očima članovi porodice ubijenih prisjećali su se dešavanja 1992. godine. Jedna od njih je i Tenzila Žerić iz Kozarca, koja je više od 120 dana provela u podrumu kuće koju je preuzela vojska i napravila svoju komandu.

 

“Ubili su mi oca i majku, stare, a ja i sinovi smo se uspjeli u posljednji trenutak sakriti u podrum nekim prolazom koji nisu otkrili više od 120 dana, koliko smo proveli dolje. U tom periodu smršala sam 40 kilograma, uspjeli smo nekako preživjeti, a na kraju su kuću zapalili. Zadobili smo opekotine jer je vatra zahvatila i poklopac. Danas smo živi i bitno je da se sjećamo i pričamo”, kaže Žerić.

Zahida Duratović danas je tokom šetnje nosila i sliku dječaka koji je ubijen – Fahrudina Kadirića, sina njene zaove.

“Teško je danas pričati o bilo čemu. O onome što sam proživjela nemam snage ni pričati, ali bitno je da ova djeca dobiju spomenik. To smo dugo čekali”, kaže Duratović.

Zijadu Bačiću iz Zecova kod Prijedora ubili su majku, dva brata i sestru, a on je u julu 1992. godine preživio strijeljanje.

“Ni do danas nismo pronašli tijela naših ubijenih, niti znamo gdje bi mogla biti. Došao sam da obilježimo Dan bijelih traka, a žalosno je da su djeca Prijedora čekala 29 godina na lokaciju. E neka se onda svi zapitaju kako mi, žrtve, živimo ovdje svih ovih godina”, poručio je Bačić.

Nakon šetnje učesnici su na glavnom trgu u Prijedoru položili ruže koje simboliziraju ubijenu djecu Prijedora.

Podsjetimo, zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Zatim su 31. maja srpske vlasti izdale proglas kojim se Bošnjacima i Hrvatima naređuje da označe svoje stanove bijelim platnima, a na ruke stave bijele trake kako bi ih razlikovali od srpskog stanovništva.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.