RANKO KOLAR AKTUELNI ŠEF RATNE PROPAGANDE U PRIJEDORU

Ranko Kolar, šef Odjeljenja boračko-invalidske zaštite u gradskoj upravi Prijedora, stoji iza izložbe koja je postavljena na trgu Majora Zorana Karlice. Izložba je zasnovana na najcrnjoj ratnohuškačkoj propagandi kojom su preko Kozarskog vjesnika 1993.godine nastojali opravdati sve progone i masovne zločine nesrpskog stanovništva te dodatno satanizirati preostale Bošnjake i Hrvate u Prijedoru.

Kolar je ovim krajnje nekorektnim performansom na teret budžeta Grada i građana Prijedora, a u ime nove gradske vlasti na glavnom trgu, na svjetlo dana izložio sramne stranice istorije ovog grada. Sramne prije svega po građane srpske nacionalnosti jer je neko u njihovo ime šireći najgoru propagandu vršio progon nesrpskog stanovništva na način da je napadao prethodno razoružana naselja sa nesrpskim stanovništvom i pri tom vršio masovna ubistva, silovanja, paljevine i pljačke a potom civile zatočavao u logore gdje su bili izloženi stalnoj patnji i neljudskom ponašanju odakle su preživjele u nehumanim transportima prebacivali na druge teritorije. Feljtonom iz 1993.godine u Kozarskom vjesniku nastojali su se svi ti zločini opravdati. 28 godina iste namjere i porivi, Ranko Kolar je u ime nove gradske vlasti ovom „izložbom“ na istom zadataku, da opravda ratni zločin nad 3176 nedužnih ljudi, među kojima je 256 žena i 102 djece.
Ranko Kolar je pozivan na ICTY i na Sud BiH ali za sada samo u svojstvu svjedoka u predmetima za ratne zločine. Ratnu karijeru je počeo kao komandir Prve čete 1. bataljona 6. sanske brigade, zatim je postao komandant 6. bataljona a do kraja rata i načelnik štaba 6.sanske brigade. U zoni gdje je djelovala ta brigada počinjeni su brojni zločini 1992.godine ali i 1995.godine kada je Kolar bio načelnik te brigade, a neki zločinci poput Daniluška Kajtaza (Nikola Kovačević) i Jadranka Palije, koji su osuđeni pred Sudom BiH, bili su pod njegovom izravnom komandom.
„Ja Vam tvrdim da ste Vi morali znati za stvaranje ove masovne grobnice u srpnju 1992.godine.“, suočio je svjedoka Kolara tužitelj govoreći o 19 ekshumiranih žrtava ubijenih prilikom prebacivanja iz Betonirke u Manjaču, za što su osuđeni pripadnici 6.brigade VRS-a kojom je zapovijedao Kolar.
6. sanska brigada je na području Prijedora učestvovala u zločinima u selu Briševo a prema priznanju Kolara zatekao se u Prijedoru i u vrijeme napada na Hambarine 23.maja 1992.godine.
Toliko o organizatoru izložbe a više o njenoj vjerodostojnosti tokom dana, U prilogu u tekstu imate i dio svjedočenja Ranko Kolara u predmetu protiv Ratka Mladića.
Pratite sada hoće li biti reakcija od strane takozvanih probosanskih političara, od takozvanih udruženja žrtava i dva medžlisa Islamske zajednice, koji se vole predstavljati da štite interes žrtava. Ova izložba je dovoljan razlog da se traži smjena Ranka Kolara jer on na toj poziciji odlučuje i o statusnim pravima civilnih žrtava rata.
(E. Ramulić, Nedovršeni genocid u Prijedoru)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.