Jusuf Arifagić za “Avaz”: Sačuvao sam farmu i radna mjesta, ali ova će godina biti teška

Jusuf Arifagić iz Kozarca, najveći proizvođač mlijeka u RS, i dalje opstaje zahvaljujući svom radu i trudu i nije zatvorio farmu koja ima više od 1.000 norveških krava. Kako kaže za “Avaz”, iako je situacija zbog pandemije koronavirusa veoma teška, zahvaljući tome što je zasadio dovoljne količine žita, farmu nije ugasio.

– Zasijao sam 25.000 tona silaže, sačuvao sam radna mjesta. Ovoj farmi treba pomoć sa regresiranim gorivom, da kupim repromaterijal da bih ponovo zasijao 600-700 hektara i osigurao kontinuitet ishrane te sačuvao radna mjesta i plaćao sve obaveze, proizvodio milione litara mlijeka – kazao  je Arifagić.

Posjeta ambasadora

Ipak, borba za opstanak na tržištu još nije završena.

– Šaljem upozorenja na vrijeme. Neće nam biti sjajna godina, bit će teška, ali ako ima imalo mudrosti, i ako napravimo kvalitetno preraspodjelu niko neće biti gladan – dodaje Arifagić.

Smatra da vlade FBiH i RS imaju dovoljno sredstava da osiguraju repromaterijal ili da povoljno kreditiraju farmere.

– Bit je zasijati naše slobodne površine. Aktivnom sjetvom na proljeće bismo uspjeli osigurati dovoljne količine za stočnu ishranu, a tim bismo sačuvali stočni fond, proizvodnju mlijeka i mesa – dodao je Arifagić.

Danas na njegovu farmu dolaze ambasadori Norveške i Švicarske u BiH, ali i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavić kako bi se na licu mjesta uvjerili kako posluje u teškim vremenima.

Smatra da naša politika mora imati više osjećaja prema privrednicima.

– Ako bi se dalo malo podrške mogao bih krenuti s novim investicijama. Nemamo šta čekati i kukati, moramo ustati i krenuti za nafakom. Odgovor na krizu dati novim investicijama i novim radnim mjestima. Hajmo pokušati imati, ne jednu farmu Jusufa Arifagića, nego hiljade. Ako zasijemo i ako dočekamo da to nikne iz zemlje, da se zeleni od žita, sigurni smo da smo uspjeli – rekao je Arifagić.

Preživio tri logora

Podsjećamo da je Arifagić preživio tri logora, Omarsku, Keraterm i Trnopolje. Prošao je golgotu Bošnjaka Prijedora, Kozarca i okolnih mjesta. Jedva je izvukao živu glavu. Otišao je daleko od rodne grude i zakleo se da nikada više ni pred kim neće pognuti glavu.

U rodnom je Kozarcu napravio najveću farmu norveških krava.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.