Podignuta optužnica za ubistva zatočenika iz logora Omarska i drugih civila iz Prijedora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora.

„Optuženi se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. godine lično i direktno sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema saopštenju, žrve su bile nezakonito zatočene u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedene radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni.

„Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac”  i identificirani 2000. godine“, saopćeno je.

Prema Tužilaštvu, Kotur i Ćulibrk su početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću i ubili ih. Njihova tijela ekshumirana su iz iste jame.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.