Sa tržišta se povlače česma za zagrijavanje vode i kvarcna grijalica

Sa tržišta BiH povlače se česma za zagrijavanje vode i električna kvarcna grijalica jer predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, a onima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti i vrate uvozniku ili u radnju gdje su ga kupili, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o česmi za zagrijavanje vode “delimano”, tip “KDR-5E-1”, serije “ORT20-002267”,”ORT20-002268” i “ORT20-002843”, uvezenoj iz Švajcarske, a koja predstavlja ozbiljan rizik jer tehnička greška uzrokuje strukturne promjene u komori za grijanje, usljed čega minimalna količina vode može da uđe u područje sa električnim kolom i dovede do strujnog udara.

Takođe, proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu u određenim naponskim granicama, naveli su iz Agencije.

 

Električna kvarcna grijalica “zilan” /ZILAN/ tip “ZLN8815”, bar-kod 6423154018815, porijeklom iz Turske, predstavlja opasnost od požara i opekotina jer se zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata.

Grijalica je opasna i zato što ima mehanizam koji uključuje, odnosno isključuje grijače kada se grijalica uspravi ili obori, dok uključivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan, a proizvod nije ni usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu u određenim naponskim granicama i standardom BAS EN 60335-2-30:2012.

Iz Agencije navode da su uvoznici ova dva proizvoda preduzeli mjere povlačenja sa tržišta, vraćanja od potrošača, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu vraćanja proizvoda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.