KOZARAC-Jutarnji trač…

Evo, sedmica dana je iza nas nakon održanih Lokalnih izbora,  iako još uvijek čekamo da se prebroje svi glasovi, pogotovo oni iz dijaspore, te objave i zvanični rezultati, ipak možemo sada već hladnije glave analizirati i vidjeti da li su se i  kakve promjene desile na ovim izborima, pogotovo u našoj lokalnoj zajednici, odnosno Gradu Prijedoru.

Ono što bi se u najkraćem moglo reći kada je u pitanju Bosna i Hercegovina jeste: “jaje je puklo” i konačno su građani u dva najveća grada u BiH, Sarajevu i Banjaluci odlučili napraviti promjene…

Naravno, daleko je to od nečeg revolucionarnog što bi moglo promjeniti, odnosno unaprijediti postojeći sistem unutrašnjeg uređenja naše domovine, ali jedno je sigurno neki procesi su pokrenuti i Opšti izbori 2022. godine će, bez ikakve dileme biti zanimljivi ako ne i istorijski.

U zadnjem Jutarnjem traču sam napisao:

“Nažalost i ove lokalne izbore nemamo jedinstven nastup svih “probosanskih” stranaka, tako da na izbor imamo dva putića. Bespotrebno bi bilo sada govoriti o razlozima zbog čega se nije uspjelo postići jedinstven nastup na zajedničkoj listi a što bi spriječilo osipanje i gubljenje glasova kojih nažalost i nemamo mnogo.

Od preko 30 000 prijavljenih za glasanje na izbore ih izađe tek nešto više od 6000 i to je ta prosta matematika koja kaže da u najboljoj opciji sa jedinstvenom listom, mi možemo izbaciti pet, eventualno šest odbornika.

U ovoj situaciji, gdje će se glasovi djeliti na dvije strane, SDA sa jedne i Pokret za Prijedor (DF, SDP, SBiH, PDA i NBL) sa druge strane velika je vjerovatnoća da ćemo izgubiti najmanje jednog a moguće i dva odbornička mjesta, zavisno od izbornog praga.

Ovo je realnost i bilo bi mi drago da nisam u pravu i da će me rezultati u nedelju demantovati…”

Ako danas pogledamo trenutne rezultate glasanja i broj osvojenih glasova možemo vidjeti da je prognoza nažalost bila tačna, SDA je osvojila 1891 dok je Pokret za Prijedor osvojio 1591 glas. Ukupan broj glasova koje su osvojile ove dvije liste iznosi 3482, računajući i dio nevažećih listića koji ima prilično puno, preko 2000, te glasove koji će pristići iz dijaspore dolazimo do tih nekih 6000 glasača što je zaista nedovoljno da bi se ostvarili neki značajniji rezultati na izborima.

Trenutno imamo tri kandidata koji će biti u skupštinskim klupama, dvojica iz SDA i jedan ispred Pokreta za Prijedor. Uglavnom, svi se nadaju da će glasovi iz dijaspore obezbjediti još barem dvoje kandidata a ko će sve proći ostaje još uvijek u igri.

U tom smislu ništa se puno neće promjeniti naša pozicija u Skupštini grada Prijedora, ali ono što je zanimljivo, ne znam da li mogu reći i značajno, jeste da je DNS nakon 16 godina vladavine u Prijedoru ostao bez funkcije gradonačelnika.

Ovaj put DNS neće ni u Skupštinu grada Prijedora ući s najvećim brojem odbornika. Tu ostaju na drugoj poziciji i mogu ih imati najviše sedam, dok su u prošli skupštinski saziv ušli sa 10 odbornika.

SNSD, s kojim je DNS u jeku izborne kampanje zvanično raskinuo koaliciju, u Prijedoru je osvojio funkciju gradonačelnika i najviše glasova za odbornike. Imaće ih najmanje osam.

Biće na kraju zanimljivo vidjeti na koji način će se formirati skupštinska većina u Gradu Prijedoru.

Iako, kako tvrdi Željko Škondrić, predsjednik GIK-a, prema njihovim podacima, nepravilnosti nema, dosta kandidata iznosi sumnje u neregularnosti prilikom glasanja na lokalnim izborima. Na nekoliko glasačkih mjesta mogu se uočiti nepravilnosti kao što je slučaj sa Ajdinom Mešićem, kandidatom Stranke demokratske akcije za odbornika u Skupštini grada Prijedora, koji je podnio  žalbu Centralnoj izbornoj komisiji jer kako kaže, na biračkom mjestu na kojem je glasao nema nijedan lični glas.

Postoji još sličnih slučajeva, kao i sumnja u osvojeni broj glasova pojedinih kandidata, i vjerovatno će se uložiti još žalbi, lako je moguće da dođe i do ponovnog prebrojavanja glasova na nekim biračkim mjestima, a bio bih sretan kada bi se otvorila i kakva ozbiljnija istraga o cijelom ovome izbornom procesu. Na utvrđene i objavljene rezultate postoji mogućnost žalbe Centralnoj izbornoj komisiji, ali to će biti tek kada CIK objavi rezultate. Tri dana je rok za žalbe.

Što se tiče drugih tema, najviše nas je obradovalo jučerašnje sunce, koje se nije usijalo ko u Banovićima kad je Mevla rađala jedinog nam Mirsu, ali je dalo dosta radosti nakon dužeg vremena u kojem je uglavnom preovladavala magla i kiša.

U petak je održana još jedna javna rasprava o Nacrtu plana parcelacije dionice autoputa Banjaluka – Prijedor. Burno je bilo uoči samog početka rasprave, jer se okupio velik broj nezadovoljnih građana, koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli ući u salu u kojoj se raprava održavala.

Iako je razlog za nezadovoljstvo, isti kao i na prvoj javnoj raspravi, gdje mještani ovog područja ne pristaju na odabranu trasu, jer ne žele da im se ruše kuće i imanja,  predstavnici Instituta za građevinatsvo iz Banja Luke, naveli su nezadovoljnim građanima da oni mogu vršiti samo izmjene u prostoru koji je predviđen konsecionim ugovorom.

Na kraju je održana još jedna prezentacija, kako bi mogli da je čuju i oni koji na početku nisu mogli da uđu u salu. Raspravi je prisustvovao i predstavnik kompanije “Šandong”, koja će graditi ovu dionicu autoputa.

Ovo je možda najaktuelnije što se dešavalo i dešava u našem najvećem malom gradu na svijetu, neke aktivnosti idu svojim tokom, možda nekad ne željenom brzinom i sa nekim neočekivanim problemima ali akcije traju i polako daju i vidljive rezultate.

Gradi se Vatrogasni dom, proširuje se i uređuje stadion FK Bratstvo, što su jedni od većih projekata, pokrenuta je i humanitarna akcija za izgradnju kuće porodici Softić, koja je možda sad jedna i od najurgentnijih.

Nastavljeni su i radovi na sređivanju naših prostorija koje su oštećene u požaru, i iskreno se nadam da ćemo ubrzo završiti ovu prvu fazu renoviranja i tako dobiti uslove za opremanje prostorije. Želim se ponovo ovom prilikom zahvaliti svima koji su učestvovali i pomogli u ovoj akciji i sve što je do sada urađeno, postignuto  je zahvaljujući toj podršci.

Nakon ovih radova predstoji ta druga faza i nadam se da ćemo uspjeti i to uspješno realizovati.

Selam, kozarac.ba…

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.