Dijaspora traži da CIK odgodi finaliziranje rezultata izbora dok se i njihovi glasovi ne izbroje

“U posljednjih nekoliko dana dobijamo zabrinjavajuće vijesti od brojnih naših sugrađana po Americi i Evropi da uprkos pravovremenom registriranju za lokalne izbore u BiH kao i potvrdama sa vaših zvaničnih stranica da su uredno registrovani, njihovi glasački listići ili nisu stigli ili su stigli prekasno da bi bili popunjeni i vraćeni u BiH na vrijeme. Drugim riječima, brojnim građanima BiH u dijaspori je uskraćeno osnovno građansko pravo – pravo glasa na izborima u svojoj domovini”, navodi se u pismu.

Ističu da je ovo krajnje alarmantno obzirom na važnost dijaspore za BiH.

“U medijima također čitamo da ovakvi slučajevi uopće nisu rijetki, te da se mnogi BiH građani iz cijelog svijeta javljaju sa ovim istim problemom. Ovo je krajnje alarmantno uzimajući u vidu da bh. dijaspora nije klasična dijaspora kao u drugim državama, nego jedan od glavnih motora ekonomije u koju ona toliko nesebično ulaže. Stoga jedno ovako otvoreno izoliranje i bespotrebno zanemarivanje bh. građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da podstaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim BiH općinama glasovi BiH građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari”, stoji u pismu.

Stoga, kao nadležan organ u kontroli izbornog procesa, traže od CIK-a da preduzme sve mjere da svakom uredno registrovanom glasaču iz dijaspore osiguraju pravo da učestvuje na ovim izborima, time što će im osigurati njihov glasački listić te odgoditi finaliziranje rezultata ovih izbora do onog datuma kad se njihovi glasački listići napokon zbroje.

“U protivnom, ovi izbori ne samo da neće biti validni, nego će i naša dijaspora ostati ponižena i odbačena upravo u toku pandemije u kojoj je njen entuzijazam i nesebična podrška možda i najviše potrebna”, zaključeno je.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.