Klanjana dženaza žrtvama zločina u Prijedoru

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora klanjana je kolektivna dženaza za šest žrtava koje će nakon 28 godina pronaći vječni smiraj.

Nakon klanjanja dženaze koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u Memorijalnom centru Kamičani porodice su se suzama i jecajima posljednji put oprostile od muževa, očeva, braće, amidža i daidža.

Hasan Denić iz Kozarca danas je dženazu klanjao bratu Enesu Deniću čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokalitetu Kozare.

“Sve vrijeme smo se nadali da je živ, da je negdje u svijetu s obzirom na to da smo se rastali u šumama, ali svaka nada je nestala. Drago nam je što će pronaći svoj smiraj nakon 28 godina i što ćemo mi znati gdje se nalazi”, govori Hasan.

Posljednjeg dana, kada su se rastali u šumi nedaleko od svoje kuće prilikom bijega od neprijatelja, sjeća se i danas.

Prije dženaze i ukopa predstavljena je izložba satova pronađenih u masovnim grobnicama “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića koji je ujedno i šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu.

“Podaci koji govore o broju nestalih govore i o srazmjeru zla. Ne možemo reći da ćemo pronaći sva tijela, ali ćemo dati sve da pronađemo mir porodicama, da ublažimo njihov bol pa barem to bila jedna kost. Prijedorčane su ubijali, u najvećem broju slučajeva, ljudi koji su poznavali žrtve, njihove komšije, kumovi i školske kolege”, izjavio je Begić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.