Sretko Pavić osuđen na 11 godina za zločine u Prijedoru

Pavić je proglašen krivim kao nekadašnji pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići.

Suđenje Paviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 13 godina zatvora.

Apelaciono vijeće proglasilo ga je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Predsjedavajući Vijeća Dragomir Vukoje podsjetio je da je prvostepena presuda ukinuta zbog “manjkavog obrazloženja progona”.

On je kazao da Apelaciono vijeće ne spori da je na području Prijedora postojao širok i sistematičan napad protiv nesrpskog stanovništva, ali da u konkretnom slučaju ovu kvalifikaciju nije našlo dokazanom u odnosu na optuženog. Dodao je da je “svijest optuženog morala biti konkretizovana”.

Kad su u pitanju konkretne radnje, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Pavić sa P.S., koji je preminuo, u julu 1992. usmrtio pet civila koji su dan ranije bili dovedeni u objekat pored punkta u Rizvanovićima, piše detektor.ba.

Kako je rekao Vukoje, na osnovu izjava svjedoka, a posebno očevica S-1, optuženi je identifikovan kao saizvršilac.

Presuda Apelacionog vijeća je konačna.

(Vijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.