Rade Vlasenko traži od BiH 20.000 KM odštete

Rade Vlasenko, pravosnažno oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine iz logora “Trnopolje” (općina Prijedor) izveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti od kojih je jedan ubijen, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog devet dana koje je proveo u pritvoru te mjera zabrane.

Pravni zastupnik Siniša Dakić kazao je da Vlasenko naknadu štete traži zbog neosnovanog hapšenja, boravka u pritvoru devet dana te zbog mjera zabrane koje su mu nakon pritvora izrečene.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH je rekla da je, imajući u vidu da je Vlasenko u pritvoru bio devet dana, tužbeni zahtjev previsoko postavljen.

Vlasenka je Apelaciono vijeće Suda BiH nakon obnovljenog suđenja, u martu prošle godine, pravosnažno oslobodilo krivice. Apelaciono vijeće je utvrdilo da Tužilaštvo nije dokazalo da je Vlasenko počinio djelo za koje se teretio.

Do obnavljanja suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće potvrdilo dio prvostepene presude kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice za zločine počinjene u Prijedoru, dok je u vezi s odbijajućim dijelom iste odluke koji se odnosi na Vlasenka naloženo novo suđenje.

Sud BiH je 2017. godine, u drugom predmetu, Radeta Vlasenka i Dragu Končara pravosnažno oslobodio optužbi da su 1992. počinili zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

Ročište na kojem će biti saslušan Vlasenko, svjedok Goran Kojić i vještak Abdulah Kučukalić zakazano je za 21. oktobar.

(Detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.